PUTIN: Hvala Bogu što se Skripalj oporavio, želim mu dobro zdravlje! Umro bi na licu mesta da je upotrebljen bojni otrov!
Foto: Reuters / Sergei Karpukhin

susret u Sočiju

PUTIN: Hvala Bogu što se Skripalj oporavio, želim mu dobro zdravlje! Umro bi na licu mesta da je upotrebljen bojni otrov!

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je danas da mu je drago što je bivši dvostruki agent Sergej Skripalj pušten iz bolnice i poželeo mu dobro zdravlje.

"Da je upotrebljen bojni otrov kao što tvrde naše britanske kolege, čovek bi umro na licu mesta", rekao je Putin na zajedničkoj konferenciji za novinare sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

"Hvala Bogu što se oporavio i izašao iz bolnice i nadam se da će biti živ i zdrav", rekao je Putin.

foto: Reuters / Sergei Karpukhin

Vezano za situaciju u Siriji, Putin je rekao da evropske zemlje treba da pomognu u njenoj obnovi ako žele da se sirijske izbeglice vrate kuućama.

On je pozvao na depolitizaciju rekonstrukcije Sirije, i smatra da je humanitarna pomoć Evrope ključna u razvoju uslova za povratak izbeglica.

S druge strane, Merkel je pozvala Putina da iskoristi svoj uticaj kod sirijskog predsednika Bašara al Asada kako bi ga naterao da promeni zakon kojim se Sirijcima oduzima imovina, ukoliko odmah ne dostave dokaze o vlasništvu nad njom.

foto: EPA/ Michael Klimentyev /Sputnik

Takođe, Putin je izjavio da projekat gasovoda Severni tok 2 nema nikakve veze sa politikom već da je to isključivo komercijalni projekat, i dodao da će Rusija nastaviti da izvozi gas preko teritorije Ukrajine.

Merkel je istakla potrebu da se nastavi tranzit gasa preko Ukrajine i posle završetka gasovoda Severnog toka 2. Merkel je rekla da je strateški interes Nemačke da ima dobre odnose sa Rusijom ali i čvrsto transatlantsko prijateljstvo.

Nemačka kancelarka je ranije danas doputovala u Soči, gde su je dočekali Putin i ruski premijer Dmitrij Medvedev.

foto: EPA/ Guido Bergmann / Bundesregierung

Putin je dočekao Merkelovu na ulazu u rezidenciju u Sočiju i poklonio joj buket krem ruža, kao i frezija i drugog cveća pastelnih boja.

Kurir.rs / Tanjug

Foto: Reuters / Sergei Karpukhin

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track