Najnovije vesti

MADRID ZADRŽAO KONTROLU NAD KATALONIJOM: Španska vlada odbila da prihvati Torinu vladu
Foto: Reuters, EPA

NAPETO

MADRID ZADRŽAO KONTROLU NAD KATALONIJOM: Španska vlada odbila da prihvati Torinu vladu

Planeta

MADRID - Španska vlada prihvatila je ovlašćenja novoizabranog katalonskog lidera Kvima Tore, ali je odbila da prihvati novu vladu Katalonije, jer se u njoj nalaze ministri optuženi za pobunu protiv Španije - naime, Tora je imenovao četiri ministra koji su ili u pritvoru ili žive u samoproglašenom egzilu. 

 

Prema odredbama hitnog zakonodavstva, Madrid treba da ukine direktnu upravu nakon formiranja katalonske vlade i imenovanja ministara. Međutim, španska vlada je saopštila da imenovanje četvorice ministara koji su optuženi za zločine, uključujući pobunu, predstavlja otvorenu provokaciju, pa je sada neizvesno kada će biti ukinuta direktna vladavina Madrida nad Katalonijom.

Španski premijer Marijano Rahoj izjavio je da se nada da će Katalonija uskoro formirati održivu vladu koja će poštovati zakone.

 

"Nadam se da će uskoro biti formirana održiva vlada, koja poštuje zakone i koja će započeti dijalog sa nama", rekao je Rahoj. "(Vlada) koja će raditi da obnovi institucionalne i političke normalnosti u našoj zemlji", dodao je on.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters, EPA

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...