PUTIN PRVI PUT ISPRIČAO KSENIJI SOBČAK: Evo zašto sam podržao Jeljcina! I tvoj otac mi je pomogao... (VIDEO)
Foto: Profimedia, Printscreen YouTube

OTVORIO SE

PUTIN PRVI PUT ISPRIČAO KSENIJI SOBČAK: Evo zašto sam podržao Jeljcina! I tvoj otac mi je pomogao... (VIDEO)

Planeta -

Predsednik Rusije Vladimir Putin otvoreno je ispričao u filmu "Sobčakov slučaj", koji je snimila novinarka i bivši kandidat za ruskog predsednika Ksenija Sobčak, o avgustovskom puču 1991. godine i ulozi njenog oca Anatolija, tada gradonačelnika Sankt Peterburga i Putinovog mentora.

Putin je u filmu priznao da je morao da bira između podrške predsedniku Borisu Jeljcinu i Državnog komiteta za vanredne situacije.

Tokom avgustovskog puča Državnog komiteta za vanredne situacije u SSSR 1991. godine, budući predsednik Rusije Vladimir Putin, koji je u to vreme radio kod prvog gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, našao se u teškoj situaciji: bio je oficir KGB, a predsedavajući KGB SSSR Vladimir Krjučkov se pridružio puču.

Putin je ispričao da se tokom puča našao u teškoj situaciji - Sobčak je otvoreno podržavao Jeljcina, ali je deo bezbednosnih snaga bio na strani Komiteta za vanredne situacije koji je nastojao da spreči propast Sovjetskog Saveza. Putin je, kako je rekao, doneo najispravniju odluku.

"Kao prvo, moram da se osećam samouvereno", rekao je Putin, "i zato je u ovoj situaciji najispravnija stvar za mene bila da napišem izveštaj i podnesem ostavku“.

Prema rečima ruskog predsednika, on je bio siguran da neće uspeti tako jednostavno da dobije ostavku od Kručkova, ali je Sobčakov uticaj dozvolio da se ovo pitanje reši. Događaji koji su usledili u narednih nekoliko dana pokazali su da je Putin postupio ispravno ostavši na strani aktuelne vlasti - Državni komitet za vanredne situacije ne samo što nije uspeo da ostvari svoje ciljeve, nego je dobio i negativnu istorijsku ocenu Rusa zbog pokušaja obnove sovjetskog sistema i pobune protiv aktuelne vlasti.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto: Printscreen YouTube, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track