OVA EVROPSKA ZEMLJA SE SPREMA ZA RAT: Na adrese 4,8 miliona domaćinstava stigli leci s uputstvima za preživljavanje MORAMO BITI SPREMNI
Foto: Profimedia

U STRAHU OD SUKOBA

OVA EVROPSKA ZEMLJA SE SPREMA ZA RAT: Na adrese 4,8 miliona domaćinstava stigli leci s uputstvima za preživljavanje MORAMO BITI SPREMNI

Planeta -

Švedska vlada počela je da šalje brošure na adrese 4,8 miliona domačinstava s uputstvima "u slučaju rata".

Ovo je prvi put posle više od pola veka da se Šveđanima daju konkretna uputstva šta trebaju da čine u slučaju ratne opasnosti.

U brošuri na dvadesetak stranica "U slučaju krize ili rata" navode se smernice o snabdevanju dovoljnim zalihama namirnica, vode i ogreva, znakovima uzbunjivanja i lokacijama skloništa u slučaju bombardovanja.

foto: Profimedia

Uz pojašnjenja zvučnih signala za uzbunu, brošura sadrži “prigodne” ilustracije borbenih aviona i porodica koje beže iz svojih domova. Građani se takođe upozoravaju na opasnosti terorističkih i sajber napada i klimatskih promena, uključujući i deo o tome kako prepoznati lažne vesti.

"Iako je Švedska sigurnija od mnogih drugih zemalja, još postoje pretnje našoj bezbednosti i nezavisnosti”, piše u brošuri. “Ako ste spremni, dajte svoj doprinos poboljšanju spremnosti zemlje da se suoči s velikim pretnjama”, dodaje se.

Slične brošure deljene su građanima Švedske 1943. godine u jeku Drugog svetskog rata (u kome je ta zemlja bila neutralna) i 1961. godine tokom Hladnog rata.

"Društvo je ranjivo, stoga se moramo pripremiti kao pojedinci", izjavio je Dan Eliason iz nacionalne agencije za vanredne situacije, koja je objavila brošuru.

Sve je usledilo posle intenzivne javne rasprave o nacionalnoj bezbednosti i mogućnosti da se Švedska pridruži NATO savezu, dodatno pojačane posle ruske aneksije Krima 2014. godine i nedavnih incidenata kada su ruski avioni i podmornice bez dozvole ušli u švedski vazdušni prostor, odnosno, teritorijalne vode.

Takođe, Švedska je odlučila da opozove odluku o smanjivanju sredstava za vojsku, a letos je tamo održana najveća vojna vežba u poslednjih 25 godina. Pokrenuta je i rasprava o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka.

Što se konkretnih saveta tiče, u brošuri se daju instrukcije kako da se ljudi snađu u uslovima bez hrane, vode i ogreva, bez bankomata, mobilnih i interneta. Građanima se savetuje da, na primer, spreme zalihe pitke vode, toplu odeću, vreće za spavanje i hranu u konzervama.

U slučaju oružanog sukoba, piše u brošuri, svi između 16 i 70 godina dužni su da daju doprinos odbrani zemlje, a upozorava se da mogu biti mobilisani u slučaju neposredne ratne opasnosti ili samog rata. Inače, Švedska više od 200 godina nije ratovala s drugim zemljama.

Kurir.rs/The Guardian Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track