OVOG PUTA NIJE S BALKANA ILI SOVJETSKO: Teroristi ID ostavili za sobom velike količine NATO oružja (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube/Ruptly TV

RUSKI CENTAR POTVRDIO

OVOG PUTA NIJE S BALKANA ILI SOVJETSKO: Teroristi ID ostavili za sobom velike količine NATO oružja (VIDEO)

Planeta -

Dok su se povlačili iz nekoliko enklava u Siriji, teroristi Islamske države uništavali su za sobom oružje i skladišta streljiva, granata i eksploziva, što nije bio slučaj u Istočnom Kalamunu, gde su sirijskoj vojsci jednostavno vratili nekoliko desetina tenkova koje su pre nekoliko godina zaplenili u kasarnama Republikanske garde. Za mnoge je to bio čin prkosa i očaja zbog kapitulacije i napuštanja položaja, ali je nedavno otkriće u "Rastanskoj enklavi" potvrdilo da su teroristi dobro znali što treba da unište

Evakuacija i predaja Rastanske enklave između Homsa u Hame odvijala se takvom brzinom da džihadisti nisu imali vremena da unište zalihe oružja.

Kad su sirijske i ruske snage ušle u tu enklavu, našle su oružje proizvedeno u zemljama članicama NATO pakta, koje je bilo smešteno u podzemnom vojnom kompleksu u oslobođenom području severno od Homsa.

Ovo je važno jer su zapadni mediji dotad izveštavali o pronalascima oružja sovjetske proizvodnje iz bivših članica SSSR ali i iz zemalja bivše Jugoslavije.

"Nalazimo se u selu Zaa-Faran u pokrajini Homs na kontrolnoj tački (terorističke grupe) Al-Nusra Fonta. Ovde možemo videti veliki broj gas-maski, oružja proizvedenog u inostranstvu, primera radi navođene protivoklopne sisteme TOW. Sva vojna oprema je u dobrom stanju", izjavio je Andrej Nekipelov, predstavnik ruskog Centra za pomirenje strana u sukobu u Siriji.

foto: Printscreen YouTube/Ruptly TV

Ruski centar je takođe naveo da su sirijske snage pronašle podzemni kompleks, mrežu podzemnih tunela, u kom su bili objekti za izradu eksploziva, prostorije s medicinskim uređajima, kao i zatvor s otetim sirijskim civilima.

Osim toga, u podzemnom kompleksu su pronađeni hlor i veliki broj nemačkih gas-maski, što ukazuje na to da su džihadisti pripremali napade hemijskim oružjem.

foto: Printscreen YouTube/Ruptly TV

Sirijski pirotehničari su u međuvremenu počeli posao čišćenja područja i deaktiviranja mina.

Ruski centar je još 02. maja 2018. saopštio da je sirijska vojska pronašla oružje iz NATO zemalja u skladištima terorističke grupe Džais al-Islam Dumi, istočno od Damaska. Otkriće se potvrđeno nekoliko nedelja pošto su sirijske snage pronašle velike zalihe oružja poreklom iz Izraela i nekoliko NATO zemalja koje su teroristi Islamske države ostavili povlačeći se iz grada Al-Majadina, istočno od Deir Ez-Zora.

Kurir.rs/Logično.com

Foto: Printscreen YouTube/Ruptly TV

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja