USPEŠAN ULTIMATUM PEKINGA AVIOKOMPANIJAMA: Sve više prevoznika Tajvan prikazuje kao deo Kine, a ne nezavisnu zemlju (VIDEO)
Foto: Printscreen YouTube, Wikipedija

jasna poruka

USPEŠAN ULTIMATUM PEKINGA AVIOKOMPANIJAMA: Sve više prevoznika Tajvan prikazuje kao deo Kine, a ne nezavisnu zemlju (VIDEO)

Planeta -

Još tri dana avio-kompanije širom sveta imaju rok da na svojim sajtovima umesto odrednice Tajvan postave Tajvan-Kina ili će se suočiti sa posledicama, piše AP, navodeći da je sve više avio-prevoznika odlučilo da se povinuje zahtevima Pekinga i Tajvan eksplicitno nazovu delom Kine.

Među 20 vodećih prevoznika koji su stali uz Peking nalaze se Er Kanada, Britiš Ervejs i Lufthanza. Desetine avio-kompanija imaju još tri dana da odluče da li će poštovati nalog Pekinga ili će se suočiti sa posledicama koje bi mogle negativno da utiču na njihovo poslovanje u Kini, uključujući pravne sankcije.

Sve veća upotreba odrednice "Tajvan, Kina" na mapama na sajtovima tih vazdušnih kompanija predstavlja još jednu pobedu za kineskog predsednika Si Đinpinga i nastojanja Komunističke partije da prisili strane kompanije da se povinuju kineskoj geopolitičkoj viziji, čak i u operacijama izvan Kine, ocenjuje AP.

Za Peking postoji samo jedna Kina čiji je Tajvan deo. Vašington zvanično priznaje Peking, a ne Tajpej, mada uprkos nepostojanju formalnih veza, SAD su se obavezale da odgovore na pretnje Tajvanu i glavni su snabdevač ostrva vojnom opremom.

Kineski predsednik Si Đinping je upozorio tajvanskog izaslanika da pitanje ujedinjenja ne može da se odlaže beskonačno, a kineska vojska je poslala borbene avione kod tajvanske obale.

I dok Kina intenzivira napore da izoluje diplomatski Tajvan, spisak multinacionalnih kompanije koje su se povinovale volji Pekinga je sve duži, navodi AP.

Agencija podseća da se američki prodajni lanac odeće "Gep" izvinio ovog meseca zbog prodaje majica sa mapom Kine bez Tajvana i povukao tu robu iz prodavnica širom sveta, kao i da su u januaru Delta Erlajns, Meriot, Zara i Medtronik takođe uputili javno izvinjenje zbog toga što su Tajvan okarakterisali kao zemlju.

Dan nakon izvinjenja kompanije Delta Erlajns zbog "nanošenja emocionalne štete kineskom narodu", Administracija za civilnu avijaciju Kine objavila je saopštenje na svom sajtu u kome se od stranih avio-kompanija koje posluju u Kini zahteva da izbegavaju odrednice koje Tajvan, Hongkong i Makao tretiraju kao zemlje.

Neki strani avio-prevoznici počeli su da menjaju padajuće menije na svojim sajtovima i da Tajvan ne tretiraju više kao "zemlju" već "zemlja/region".

Ali, Peking je, dodaje AP, želeo više. Kineska Administracija za civilnu avijaciju uputila je pismo na adrese 36 stranih avio-prevoznika naloživši im da se prema Tajvanu eksplicitno odnose kao delu Kine.

Deset dana kasnije usledio je odgovor SAD u kojem je Bela kuća okarakterisala ovaj zahtev kao "orvelovsku besmislicu" i odbacila zahtev Pekinga. Sutradan je uzvratilo kinesko ministarstvo spoljnih poslova saopštivši da su Tajvan, Hongkong i Makao "neotuđivi" delovi teritorije Kine te da strane kompanije koje operišu u Kini "treba da poštuju kineski suverenitet i teritorijalni integritet, pridržavaju se kineskih zakona i uvažvaju nacionalna osećanja građana Kine".

Vodeći američki avio-prevoznici ipak još nisu promenili svoju politiku: Junajted Erlajns, Ameriken Erlajns, Delta i Havajan Erlajns, kao i australijski Kvantas Ervejs na svojim vebstranicama nemaju danas odrednicu Tajvan kao deo Kine.

Ove kompanije navele su za AP da razmatraju zahtev Pekinga.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: YT screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track