EMIRATI PRIVLAČE INVESTICIJE I RADNU SNAGU: Zbog pada prihoda dozvoljavaju strancima vlasništvo nad kompanijom i nude duže vize!
Foto: EPA / Ali Haider

nove mere

EMIRATI PRIVLAČE INVESTICIJE I RADNU SNAGU: Zbog pada prihoda dozvoljavaju strancima vlasništvo nad kompanijom i nude duže vize!

Planeta -

Ujedinjeni Arapski Emirati žele da privuku ulagače kako bi podstakli posustali ekonomski rast, najavljujući da će strancima dozvoliti 100 odsto vlasništva nad kompanijama i olakšice u viznom režimu.

Odluku je u nedelju doneo vladin kabinet a trebalo bi da privuče "međunarodna ulaganja i posebne talente", prema rečima vladara Dubaija šeika Mohameda bin Rašid Al-Maktuma.

Stranim ulagačima će ubuduće biti omogućeno 100 odsto vlasništva nad kompanijama a paket mera će uključivati i 10-godišnje dozvole boravka za njih i njihove porodice, navodi se u saopštenju vlade.

Strancima je do sada bilo dozvoljeno tek 49 odsto vlasništva nad kompanijama, uz izuzetak onih osnovanih u posebnim zonama slobodne trgovine.

foto: Reuters / Satish Kumar

Vlada će takođe pokušati 10-godišnjim dozvolama boravka da privuče stručnjake na području medicine, nauke, istraživanja i tehničkih nauka.

Mere će stupiti na snagu do kraja godine, navodi se u saopštenju. Nove mere usvojene su u kontekstu naznaka usporavanja ekonomskog rasta zbog nižih cena nafte, uz dodatni pritisak stvoren posustajanjem vitalnih sektora nekretnina i turizma.

foto: Reuters / Christopher Pike

Prema proceni MMF-a, ekonomski rast UAE prošle je godine usporio na samo 1,3 odsto, s 3,0 odsto u 2016.

U Dubaiju su prodaja i najam nekretnina u 2017. usporili 5 do 10 odsto. Trend sporijeg rasta očekuje se i u 2019. godini da bi 2020. usledio oporavak, koji će se poklopiti s održavanjem Svetskog sajma Expo.

Kurir.rs / Jutarnji.hr

Foto: EPA / Ali Haider

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track