Najnovije vesti

PRONAĐENA ALADINOVA PEĆINA: Vrednost zlata na potonuloj španskoj galiji je 17 MILIJARDI DOLARA, sada sledi tuča oko vlasništva (VIDEO)
Foto: Wikipedia, Profimedia

prokletstvo

PRONAĐENA ALADINOVA PEĆINA: Vrednost zlata na potonuloj španskoj galiji je 17 MILIJARDI DOLARA, sada sledi tuča oko vlasništva (VIDEO)

Planeta
08:19h

Španski jedrenjak San Hose, koji je potonuo u Karipskom moru nedaleko od obale Kolumbije pre više od 300 godina, pronađen je pre tri godine uz pomoć podvodnog autonomnog vozila kojim je upravljao Okeanografski institut Vuds hol (WHOI), objavila je danas agencija prvi put.

"Nismo o tome govorili iz poštovanja prema kolumbijskoj vladi", izjavio je Rob Munier potpredsednik WHOI za morske objekte i operacije.

Tačna lokacija olupine San Hosea koji se često naziva "svetim gralom" olupina je dugo smatrana jednom od najvećih pomorskih misterija, preneo je AP.

San Hose je, tokom bitke sa britanskim brodovima u vreme Rata za špansko nasleđe, 8. juna 1708. godine, potonuo sa 600 putnika i članova posade, kao i sa zlatom, srebrom i smaragdima.

Blago na jedrenjaku se procenjuje na 17 milijardi dolara i predmet je pravnog sporenja nekoliko nacija i privatnih kompanija.

Pre nekoliko nedelja UNESKO je pozvao Kolumbiju da komercijalno ne eksploatiše olupinu, čija je tačna lokacija državna tajna.

Za sada to blago leži netaknuto na morskom dnu, navodi AP.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Vikipedija

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...