HAVAJSKI PAKAO POSTAJE JOŠ SMRTONOSNIJI: Lava je otvorila još jednu pukotinu, ako se ne zaustavi ostrvljanima preti JEZIVA SUDBINA! (VIDEO)
Foto: AP

opasno

HAVAJSKI PAKAO POSTAJE JOŠ SMRTONOSNIJI: Lava je otvorila još jednu pukotinu, ako se ne zaustavi ostrvljanima preti JEZIVA SUDBINA! (VIDEO)

Planeta -

Lava iz najnovije pukotine koja se otvorila na vulkanu Kilauea na Havajima probila se u obližnju elektranu - i izazvala paniku zbog mogućeg oslobađanja otrovnog vodonik sulfida.

Zvaničnici su potvrdili da je lava iz pukotine 22 probila u krug geotermalne elektrane Puna.

Od 11 izvora koje koristi elektrana, 10 je ugašeno, kažu zvaničnici. "U toku su napori kako bi se obezbedila lokacija i zajednica je sigurna", kaže se u saopštenju.

Organi civilne odbrane Havaja pripremaju planove za nepredviđene slučajeve u slučaju da bi lava poplavila postrojenje.

U međuvremenu, Havajska vulkanska opservatorija izveštava je da je erupcija sa vrha Kilauea rezultirala pepelom koji može uticati na okolna područja.

Pored toga, lava nastavlja da izlazi iz više pukotina, a jedan ulazi u okean, stvarajući opasna isparenja poznate kao lejz, koje sadrže sitne čestice stakla i koje mogu izazvati iritaciju očiju i pluća.

"Stanovnici u pogođenom području trebali bi biti spremni napustiti područje sa malo obaveštenja zbog plavljenja ili lava poplave.Preduzmite neophodne mere da se pripremite unapred.Nivoi gasa ostaju visoki. Ograničiti dalju izloženost tako što ćete se zaštititi ili napustiti područje", kaže se u saopštenju HVO.

Približno 2.000 ljudi je do sada evakuisano, dok je prijavljena jedna povreda - čovek čiju nogu je spržio mlaz lave.

Kurir.rs/Express.co.uk

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track