LAS VEGAS PRED PARALIZOM: Radnici prete štrajkom, očekuju se milionski gubici (VIDEO)
Foto: profimedia

kockarska meka

LAS VEGAS PRED PARALIZOM: Radnici prete štrajkom, očekuju se milionski gubici (VIDEO)

Planeta -

Desetine hiljada zaposlenih u kockarnicama u Las Vegasu mogle bi da obustave rad prvi put posle više od 30 godina pošto su članovi sindikata glasali za štrajk od 1. juna, što bi moglo da nanese ogromnu štetu tom gradu.

Oko 25.000 članova sindikata ugostitelja koji rade u 34 objekta širom Las Vegasa glasalo je juče za štrajk i pokazalo kolektivnu snagu najmasovnije radničke organizacije u saveznoj državi Nevadi.

Taj potez će sindikalnim pregovaračima znatno poboljšati poziciju dok nastoje da obezbede nove petogodišnje ugovore. Ugovori 50.000 radnika udruženih u sindikatu ističu 31. maja, a dosadašnji pregovori o novim uslovima nisu bili uspešni.

Sindikalni zvaničnici navode da žele povećanje plata, očuvanje radnih mesta koja se gase zbog sve veće upotrebe tehnologije, i stroža pravila u vezi sa seksualnim uznemiravanjem.

Potencijalni štrajk bi hotele-kockarnice ostavio bez kelnera, konobara, portira, čuvara, kuvara i drugih. Sindikat je posednji put glasao za stupanje u štrajk 2002. godine, ali je dogovor postignut pre obustave rada.

Poslednji štrajk je bio 1984. godine, trajao je 67 dana, i doveo je do gubitka desetina miliona dolara prihoda.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track