Najnovije vesti

OTKRIVEN RAZLOG PORODIČNOG MASAKRA U AUSTRALIJI: Šestočlana  porodica stradala jer su ubici dali pogrešne lekove! (VIDEO)
Farma u mestu Margaret River u kojoj se desio masakr, Foto: EPA

dijagnoza

OTKRIVEN RAZLOG PORODIČNOG MASAKRA U AUSTRALIJI: Šestočlana porodica stradala jer su ubici dali pogrešne lekove! (VIDEO)

Planeta

Pre malo manje od dve nedelje, deda Piter Majls pobio je na svojoj farmi svih šest članova svoje familije: suprugu Sindu, ćerku Katrinu i njenih četvoro dece, a onda ubio i sebe.

Policija nije potvrdila da li je Majls uzimao lekove i koju vrstu. Ali je komesar Kris Douson kazao da će oni proći kroz "sve aspekte" koji su mogli da dovedu do ubistva gospođe Majls (58), ćerke Katrine (35), i četvoro unučadi starih od osam do 13 godina.

Do ovog časa, saznalo se da je on počeo da uzima lekove protiv depresije samo nekoliko nedelja pre nego što je izvršio zločin koji je potresao celu Australiju. Neki njegovi bliski prijatelji sumnjaju da je lek koji je dobio mogao da na neki način podstakne njegov čin ili da mu pojača misli ka ubistvu i samoubistvu.

Policija i prijatelji, kao i članovi familije i dalje su, međutim, obuzeti dilemama o tome što se to moglo dogoditi da je "skromni, jednostavni" farmer pobio celu svoju familiju, onda pozvao hitnu pomoć i pucao u sebe.

Prijateljica familije Bi Vinfild potvrdila je da je 61-godišnji Majls, koji je inače u novinama tražio posao, samo dva dana pre tragedije patio od depresije i "išao doktorima po pomoć".

"Čini se da antidepresanti koje je dobio nisu delovali - kaže ona, dodajući da neki od tih lekova "nemaju upozorenje na kutiji", ali da sa sobom nose rizik od "strašnih nuspojava", uključujući suicidalne ili misli o povređivanju drugih.

Drugi blizak prijatelj, koji je posetio familiju nekoliko dana pre ubistva, kaže: "Sinda nam je rekla da je Piter nekoliko nedelja ranije počeo da troši lekove protiv depresije. Mislim da bi, zbog društvenog dobra, ti medikamenti koji menjaju stanje uma trebalo da budu proglašeni opasnim".

Komšinica Felisiti Hejns rekla je takođe da je znala da je Majls bio "depresivan već neko vreme". Naime, sin mu se pre 10 godina ubio, a drugom sinu je potrebna transplantacija organa. Ima takođe izjava kako je trpeo zbog finansijskog stresa i mučio se da nađe bilo kakav posao. "Sinda mi je rekla: "Imamo teškoće kod kuće". Piter je postao manje racionalan i to ju je brinulo", navodi komšinica.

Australijen je ovih dana saopštio da je gospođa Majls saopštila prijateljici Kat Miler na Fejsbuku, samo dan pre masovnog ubistva, da je depresija njenog muža "sve gora i gora".

Sledećeg jutra, kada su stigle vesti o masakru, Kat Miler pisala je Sandi Majls: "Samo da vidim jesi li u redu?", ali, ona je tada već bila mrtva.

Prijatelji koji su razgovarali sa novinarima Sandej tajmsa u vezi sa lekovima koje je Majls uzimao, rekli su da ne znaju o kojim se antidepresantima radi. Ali da se boje da nisu iz familije lekova poznatih pod inicijalima SSRIs.

Ti lekovi podižu nivo serotonina u mozgu i smatraju ih efikasnim u velikoj većini slučajeva, ali ima tvrdnji da retko mogu da podstaknu na ekstremno nasilje, ubistvo i samoubistvo, posebno tokom prve dve nedelje.

Kurir.rs/Vesti-online

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...