RAT ZA SAUDIJSKI PRESTO: Odbegli princ poziva na DRŽAVNI UDAR, a evo ko ga sve podržava! (VIDEO)
Foto: EPA / Saudi Press Agency, Youtube, Youtube screenshot

obračun

RAT ZA SAUDIJSKI PRESTO: Odbegli princ poziva na DRŽAVNI UDAR, a evo ko ga sve podržava! (VIDEO)

Planeta -

Saudijski princ iz egzila poziva dva uticajna brata kralja Saudijske Arabije Salmana da sprovedu državni udar u arapskom kraljevstvu i svrgnu trenutni režim pod vođstvom kraljevog sina Mohamada bin Salmana, “koji arapskoj monarhiji svakim danom nanosi sve više štete”.

Princ Kaled bin Farhan, koji u političkom egzilu u Nemačkoj živi od 2013. godine, pozvao je Ahmeda bin Abdulaziza i Mukrina bin Abdulaziza, da iskoristite svoj uticaj u kraljevskoj porodici i saudijskoj vojsci i da svrgnu trenutnog saudijskog monarha.

"Pozivam moje stričeve, Ahmeda i Mukrina, koji su sinovi Abdulaziza, da učine nešto da promene stvari “, rekao je princ Kaled bin Farhan u intervjuu koji je u ponedeljak dao za Midl Ist Aj.

Zamolio ih je da spase arapsko kraljevstvo od “nerazumne, bespomoćne i glupe vladavine kralja Salmana”. Princ Kaled bin Farhan je dalje naglasio kako će ova dva uticajna princa, ako se ujedine protiv aktuelnog saudijskog monarh, podržati 99 odsto članova kraljevske porodice, bezbedonosnih službi i vojske.

Takođe tvrdi da je primio velik broj poruka od visokih funkcionera unutar saudijske policije i vojske “kako bi poduzeli inicijativu za promenu trenutne situacije”.

Ovaj poziv za svrgavanje kralja Salmana dolazi u trenutak kada je glavna tema u monarhiji, ali i šire, tajanstveni nestanak krunskog princa Muhamada bin Salmana, koji nije viđen od pucnjave u blizini kraljevske palate sredinom aprila.

Niz tajnih izveštaja koji su procurili i objavljena u raznim medijima govore da je princ Muhamad bin Salman ili teško povređen ili ubijen.

Od dolaska na vlast kralja Salmana je njegov sin Muhamad postao najmoćniji čovjek u Saudijskoj Arabiji, nakon što je ga kralj Salman imenovao za krunskog princa i prekinuo dugogodišnju tradiciju prema kojoj je to mesto pripadalo princu Mohamadu bin Najefu. Ova je odluka naišla na teške kritike među ostalim prinčevima, koji su poštovali ustaljeni nasledni red.

Kritike su se povećale kada je veliki broj prinčeva uhapšen u okviru navodne “antikorupcijske kampanje” koju je vodio krunski princ Mohamad. Njegovu “antikorupcijsku kampanju”, koja nije obuhvatila sve korumpirane političare i prinčeve, mnogu analitičari smatraju klasičnom “političkim čistkom”.

Danas je državna agencija SPA objavila vest da je krunski princ Mohamad bin Salman vodio sjednicu Veća za ekonomske poslove i razvoj u Palati mira u Džedi. Objavljena je jedina fotografija sa sastanka. Koju su preneli svi saudijski i većina arapskih medija, dok su se zapadne i ostale agencije za sada suzdržale od objavljivanja ove informacije.

Kurir.rs/100 odsto.hr

Foto: YT Screenshot/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track