DOLAR SLABI ZBOG TRAMPA: Zbog neuspelih pregovora sa Kinom pala vrednost američke valute, franak i jen ojačali!
Foto: EPA, Profimedia

u problemu

DOLAR SLABI ZBOG TRAMPA: Zbog neuspelih pregovora sa Kinom pala vrednost američke valute, franak i jen ojačali!

Planeta -

Akcije na svetskim berzama su danas u padu, a na silaznoj putanji su i dolar i evro.

Švajcarski franak i japanski jen danas su ojačali prema dolaru na međunarodnim tržištima u opreznom trgovanju posle novih izjava američkog predsednika, a evro je prema franku skliznuo na najniži nivo u poslednja dva meseca zbog situacije u Italiji.

Istovremeno evro je prema franku oslabio 0,3 posto, na 1,1616 franaka za evro, što je najniži nivo od 23. marta. Pritiske na evro dodatno izazivaju politički rizici u Italiji, a verovatnost dolaska na vlast koalicijske vlade Pokreta 5 zvezda i Lige podigla je od početka maja prinose na 10-godišnje italijanske državne obveznice za gotovo 0,60 bodova, od čega većinu u proteklih sedam dana.

Evro je jutros oslabio i prema dolaru, na 1,1781 dolara. Evropsku valutu pogodila je objava loših vesti iz ekonomije evrozone gde je, prema podacima londonske istraživačke firme "Markit", u maju zabeležen najslabiji tempo rasta aktivnosti u proizvodnom i uslužnom sektoru u poslednjih 18 meseci, pa je evro nakratko skliznuo na novi najniži nivo prema dolaru u poslednjih šest meseci.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke prema drugih šest najznačajnijih svetskih valuta, porastao je u takvim okolnostima za 0,2 posto, na 93,76 bodova.

Američka valuta je prema švajcarskoj oslabila 0,3 posto, a prema japanskoj 0,6 posto zbog najnovije izjave predsednika Donalda Trampa da nije zadovoljan najnovijim trgovinskim razgovorima između SAD i Kine, zbog čega je opao optimizam ulagača oko napretka u trgovinskim pregovorima sa Kinom.

Trampove izjave o američko-kineskim trgovinskim razgovorima u utorak su izazvale pad cena deonica, a jačanje japanskog jena, koji postaje investitorima privlačniji za ulaganja u vreme tržišnih previranja, izazvano je većom neizvesnošću na političkom i ekonomskom planu.

Za nove smernice ulagači će pratiti objavu zapisnika sa poslednje sednice američke centralne banke Fed, na kojoj nisu menjane kamatne stope, a očekuju dalje smernice u vezi sa kretanjem inflacije i tempom podizanja kamatnih stopa u SAD.

Kurir.rs/Index.hr

Foto EPA, Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track