Najnovije vesti

ILON MASK OBJAVIO RAT MEDIJIMA I ODLUČIO DA POKRENE SVOJ SAJT: Nazvaće ga po jednoj slovenskoj reči
Foto: Reuters

UZEO STVAR U SVOJE RUKE

ILON MASK OBJAVIO RAT MEDIJIMA I ODLUČIO DA POKRENE SVOJ SAJT: Nazvaće ga po jednoj slovenskoj reči

Planeta

Izgleda da je biznismen Ilon Mask objavio rat medijima nakon što je tvitnuo da će pokrenuti sajt koji će javnosti omogućiti da oceni kredibilitet novinara, urednika i publikacija, a koji će nazvati "Pravda".

Iznerviran poslednjim medijskim izveštajima o njemu i njegovim kompanijama, Mask je u sredu objavio veliki broj tvitova, među kojima je i najava pokretanja novog sajta. Javnost će moći da oceni "suštinsku istinitost svakog članka" kao i da prati "ocenu verodostojnosti tokom vremena" svakog novinara, urednika ili publikacije.

​Reč pravda u većini slovenskih jezika znači istina, ali je svi povezuju i sa imenom zvaničnih novina Komunističke partije Rusije (kasnije Sovjetskog Saveza) tokom većeg dela prošlog veka.

U nastavku tvita, Mask je objasnio razloge kreiranja budućeg sajta. Čak i ako javnost nije briga, naveo je, "novinare, urednike i publikacije jeste - to je način kako će sebe definisati".

Na upozorenja da bi botovi i trolovi mogli da izigraju sistem i da javnost nije briga za istinu, vlasnik Tesle i Spejs iksa je odgovorio da ima veru u ljude.

On je imao i težak razgovor sa reporterom magazina Verdž koji ga je optužio da se ponaša kao američki predsednik Donald Tramp.

"Kad god neko kritikuje medije, oni viču: Isti si kao Tramp“. Zašto mislite da je on izabran za predsednika? Zato što vam više niko ne veruje“, rekao je.

foto: Reuters

​Tehnološki mogul nije prvi koji je predložio platformu za proveru činjenica i ocenu kredibiliteta novinara. Industrija provere činjenica od kuće porasla je nakon predsedničkih izbora u SAD 2016. Fejsbuk je nedavno najavio da će rangirati medijske sajtove na osnovu „poverenja zajednice“, zajedno sa kontroverznim tink-tenkom, da bi „zaštitili izbore“ od dezinformacija.

Prošlogodišnji pokušaj pristalica Hilari Klinton da stvore platformu za proveru činjenica dočekan je podsmehom. Taj projekat, nazvan „Verit“, sadrži samo logo na početnoj stranici još od februara.

Kurir.rs/RT Foto: Reuters

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...