SKANDAL! ONI ČUVAJU NAJOPASNIJE AMERIČKO ORUŽJE: Posade silosa sa NUKLEARNIM RAKETAMA priznale korišćenje LSD i drugih droga (VIDEO)
Foto: Profimedia, YT Screenshoot

opasno

SKANDAL! ONI ČUVAJU NAJOPASNIJE AMERIČKO ORUŽJE: Posade silosa sa NUKLEARNIM RAKETAMA priznale korišćenje LSD i drugih droga (VIDEO)

Planeta -

Zapisnici američkog vazduhoplovstva koje je dobio AP pokazuju da su vojnici kupovali, distribuirali i koristili halucinogeni LSD i druge nelegalne droge koje menjaju svest i da su bili deo "prstena" koji je mesecima "operisao" u obezbeđenoj vojnoj bazi u Vajomingu.

"Iako ova priča izgleda kao da je iz nekog filma, nije", rekao je kapetan Čarls Grimzli, glavni tužilac jednog od vojnih sudova.

Greška koju je na društvenim mrežama napravio jedan vazduhoplovac omogućila je istražiteljima da razbiju "prsten droge" u Vazduhoplovnoj bazi "F. E. Voren“ u martu 2016, što je prvi put saopšteno danas, 24. maja 2018. godine. Četrnaest vazduhoplovaca je disciplinski kažnjeno, a šestorici se sudi pred vojnim sudovima za upotrebu i(li) distribuciju LSD-a. Jedan je dezertorao u Meksiko.

"Osećao sam paranoju, paniku satima nakon što sam koristio LSD", tvrdi jedan od optuženih Tomi Ešvort. Priznao je da koristio LSD tri puta dok nije bio na dužnosti. Prvi put, u leto 2015, ga je dobro potresao. "Nisam znao da li ću umreti te večeri ili ne", rekao je kao svedok na drugom suđenju. Prisećajući se još jednog uzimanja LSD, on je rekao da se oseća "skoro kao da je imao srčani ili toplotni udar".

"Minuti su prolazili kao sati, a boje su izgledale jasnije i jasnije", izjavio je Kajl Morison. "Uopšteno, osećao sam se još življi." On je rekao da je koristio LSD u srednjoj školi, što bi moglo biti ga diskvalifikuje za službu. Po njegovim rečima regrutni oficir mu je savetovao da laže o upotrebi droga i da je to normalno u Vazduhoplovstvu SAD rekao je da mu je regrutator rekao da treba da laže o tome i da je laganje u vezi sa upotrebom droge bilo "normalno" u Vazduhoplovstvu.

Nijedan od vazduhoplovaca nije optužen za korišćenje droge na dužnosti, ali je to ipak još jedan udarac na reputaciju nuklearnog raketnog korpusa američkog vazduhoplovstva koje je sposobno da izazove nuklearni rat balističkim raketama "Minitmen 3“.

Taj korpus je poznat po lošem ponašanju i upravljanju, kao i po niskom moralu, podseća AP. Članovi službe optuženi za učešće u "LSD prstenu" su iz 90. Raketnog krila koje poseduje trećinu od 400 raketa "Minitmen 3" i u stanju pripravnosti su 24 sata dnevno u podzemnim silosima.

Vazduhoplovci, koji bi trebalo da se pridržavaju strogih pravila ponašanja zbog svoje uloge u obezbeđivanju oružja, van dužnosti su koristili LSD, kokain i druge droge tokom 2015. i 2016. godine, pokazuju dokumenti koje je dobio AP.

Kurir.rs/nydailynews.com

Foto:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja