IMA LI PUTIN ISKRENE PRIJATELJE: On veruje samo EKIPI IZ DREZDENA! Ovo su NAJBLIŽI OD NAJBLIŽIH ruskog predsednika (VIDEO)
Foto: EPA/Printscreen YT

provereno

IMA LI PUTIN ISKRENE PRIJATELJE: On veruje samo EKIPI IZ DREZDENA! Ovo su NAJBLIŽI OD NAJBLIŽIH ruskog predsednika (VIDEO)

Planeta -

Kada ste moćni lider države, jasno je da svako želi da bude vaš prijatelj. Putin zapravo ima dosta proverenih i pravih prijatelja, a na listi se prvenstveno nalaze njegovi partneri za sparing u džudu, biznismeni i kolege koje je poznavao u Sankt Peterburgu u devedesetim.

Koliko Putin ima istinskih i pouzdanih prijatelja?

Sergej Roldugin

Solista i dirigent Marijinskog teatra, muzički menadžer, filantrop, svetski poznati virtuoz na violončelu iz Sankt-Peterburga - Sergej Roldugin ima mnogo javnih "definicija". Međutim, dugi niz godina ona "Putinov najbolji prijatelj" nije bila najvažnija među njima. Ipak, Roldugin nikad nije pokušavao da sakrije svoje dugogodišnje prijateljstvo s ruskim liderom, samo ga nije isticao.

Roldugin je prvi put kao "Putinov najbolji prijatelj" u središte pažnje došao u aprilu 2016. godine kada ga je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) pokušao da poveže sa ofšor kompanijama u Panami.

U Putinovoj biografiji "U prvom licu" (2000.) Roldugin je ispričao priču o tome kako je 1977. godine upoznao budućeg predsednika i "otad ostao s njim". U to vreme su obojica imali tek nešto više od 25 godina. Putin je već diplomirao pravo pa je radio u kontraobaveštajnoj službi KGB-a.

Roldugin se kasnije prisećao: "Volođa je studirao s mojim bratom. Ja sam živeo u drugom gradu, pa mi je brat, kada sam došao u Lenjingrad, rekao za Vovku. On mi je baš poput brata. Kad nisam imao kuda, otišao bih kod njega, i tamo sam spavao i jeo."

Roldugin je jedini Putinov prijatelj koji ga javno zove ne samo po imenu, već i koristeći neformalne nadimke, kako ističu i moskovske novine Vedomosti.

Roldugin i Putin su zajedno išli na zajedničke islaske sa devojkama, borili se rame uz rame u uličnim tučavama i vozili automobile po gradu. Zajedno su doveli Putinovu kćer Mašu kući iz bolnice nakon porođaja (Roldugin je bio njen kum).

U poređenju sa Putinom violončelista je tada bio u boljoj finansijskoj poziciji. Diplomirao je na Leningradskom konzervatorijumu i išao na turneje u Japan: "Imao sam više novca od Vovke. Donosio sam mu suvenire sa svojih putovanja, majice i slične stvari."

Otac Tihon

Već više od 15 godina mediji i neki političari zovu ovog uticajnog episkopa "Putinovim ispovednikom", iako sam otac Tihon to nikad nije javno izjavio (niti je to negirao, baš kao ni Kremlj). Govori se da su on i predsednik vrlo bliski prijatelji. Navodno niko osim oca Tihona ne poznaje Putina toliko dobro. "Ja Vladimira Vladimiroviča Putina zapravo poznajem samo malo", rekao je otac Tihon, dodajući: "Neka oni koju su spremni da kažu kako poznaju našeg predsednika do srži prvi bace kamen na mene".

Njihovo prijateljstvo je navodno započelo nakon što je Putinova tadašnja supruga Ljudmila gotovo poginula u saobraćajnoj nesreći 1993. godine, a budući predsednik je preispitao svoj život. "Jednog je dana došao u našu crkvu, jer je naš manastir smešten u blizini mesta gde je tada radio", kaže otac Tihon. On je pre susreta s Putinom već bio poznat kao "sveštenik Lubjanke". Uostalom, Putin nije bio jedini ruski pravoslavni vernik među zaposlenima u KGB-a koji je razgovarao sa sveštenikom.

Takođe se govorilo da je otac Tihon imao veliki uticaj na Putina, što je on više puta negirao, govoreći: "Ja nisam kardinal Rišelje", i to da osoba koja bi mogla da utiče na Putinove odluke "ne postoji.. Pre svega zato što predsednik, kao što je dobro poznato, ne toleriše nikakve direktne ili indirektne pokušaje da se na njega utiče", insistira otac Tihon.

Otac Tihon je diplomirao na VGIK-u (jednom od najprestižnijih filmskih univerziteta u zemlji) i ima snažnu pozadinu u svetu filma, a trenutno snima hroniku svog manastira, u kojoj se i sam pojavljuje. Otac Tihon takođe piše knjige, uključujući i memoare, ali u njima nikad nije spomenuo predsednika.

Viktor Medvedčuk

Početkom 2000-ih je izgledao "poput čoveka iz svemira". U knjizi Mihaila Zigara "Svi ljudi Kremlja. Na dvoru Vladimira Putina" moskovski spin doktori opisuju Viktora Medvedčuka kao "Evropljanina od glave do pete, potpuno drugačijeg od svih ostalih, profinjenog, obrazovanog i vrlo efikasnog čoveka."

Prema istoj knjizi, ovaj "Evropljanin od glave do pete" u potpunosti je zatvorena osoba - ako želite s njim da porazgovarte, norate proći preko desetak asistenata i savetnika.

Viktor Medvečuk
Viktor Medvečukfoto: YT Screenshot

Njegovo prijateljstvo s Putinom je opštepoznata stvar. Započelo je kada je Medvedčuk bio na čelu administracije ukrajinskog predsednika Leonida Kučme (2002.-2005.). Putin je kum Medvedčukovoj ćerki i prilikom posete Krimu odseda u Medvedčukovoj dači u uskom porodičnom krugu, o čemu je govorio u jednom TV intervjuu. Prema Putinovim rečima, Medvedčuk je ukrajinski nacionalista, iako se samom Medvedčuku ta definicija ne sviđa - za sebe više voli da kaže reći da je prosvetljeni rodoljub.

"Nije tajna da je njegov otac bio aktivan član OUN-a (ultra desne Organizacije ukrajinskih nacionalista), da ga je osudio sovjetski sud, da je bio u zatvoru i proteran u Krasnojarski kraj, gdje je Medvedčuk rođen", rekao je Putin.

Sve ovo vreme je Medvedčuk bio aktivni posrednik između Moskve i Kijeva, kako je službeno potvrdio Kremlj. Prema knjizi Mihaila Zigara, Putin je tokom Narandžaste revolucije 2004.-2005. verovao samo jednoj osobi u Kijevu - svom prijatelju Viktoru Medvedčuku.

Lazar Matvejev i Sergej Čemezov

Postoji i teorija da Putin veruje samo "ekipi iz Drezdena" - kolegama iz obaveštajnog odeljenja u Drezdenu, gde je radio od 1985. do 1990. godine. Jedan od tih "prijatelja za čitav život" je Sergej Čemezov, koji je trenutno na čelu ogromne državne korporacije "Rosteh", drugi je Putinov "mentor", koji mu je u Dresdenu bio šef, Lazar Matvejev.

Oni su i danas, gotovo 30 godina kasnije, i dalje u kontaktu. Kad je Matvejev napunio 90 godina, Putin ga je zajedno s Čemezovom posetio u njegovom stanu u običnoj stambenoj zgradi u moskovskoj oblasti Žulebino kako bi mu poželio srećan rođendan.

"Čemu poricati nešto što se dogodilo? Mi smo zaista zajedno radili u DDR-u... Živeli smo u istoj zgradi, bili smo bliski, kao kolege i kao komšija", prisetio se Čemezov. U to su vreme obojica bili oženjeni i njihove su žene takođe bile prijateljice.

Kurir.rs/Russia Beyond

Foto: YT screenshot/EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track