SNAŽAN CIKLON TERORIŠE BLISKI ISTOK: 5 poginulo, među njima i devojčica (12)! Jak vetar je podigao u vazduh i otresao o zid (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen Youtube/شرطة عُمان السلطانية

STRAVIČNo nevreme

SNAŽAN CIKLON TERORIŠE BLISKI ISTOK: 5 poginulo, među njima i devojčica (12)! Jak vetar je podigao u vazduh i otresao o zid (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Najmanje pet osoba je poginulo, a više od 30 se vodi kao nestalo kada je ciklon "Mekun" pogodio jutros Arabijsko poluostrvo donevši obilne padavine u Omanu i Jemenu, gde je odsekao dalekovode, saopštili su zvaničnici.

Tri osobe, među kojima je i 12-godišnja devojčica, poginule su u Omanu, a još dva tela su pronađena na jemenskom ostrvu Sokotra, koje je najteže pogođeno olujom, saopštili su lokalni zvaničnici u obe zemlje.

Kako je policija Omana saopštila na Tviteru, devojčica je poginula usled snažnog vetra, posle kojeg je poletela i udarila u zid.

Više od 30 osoba i dalje se vodi kao nestalo u Sokotri, među kojima su drzavljani Jemena, Indije i Sudana, a posle ogromnih poplava koje su uništile dalekovode i zbrisale sa ostrva hiljade životinja, a zvaničnici strahuju da su neki od nestalih poginuli.

Na tom ostrvu, vlasti su evakuisale više od 230 porodica u velike zgrade i na druga sigurnija mesta na višim pozicijama, rekli su zvaničnici Jemena govoreći pod uslovom anonimnosti.

Zvaničnici su naveli i da je snažna kiša pogodila jemensku istočnu provinciju Al Mahra duž granice sa Omanom.

Očekuje se da će ciklon stići do obala u subotu i da će udariti u blizini Salalaha, trećeg po veličini grada u Omanu sa 200.000 stanovnika koji se nalazi blizu granice sa Jemenom.

U tom gradu je u jutarnjim časovima počela da pada jaka kiša, i da duva vetar, a snažni talasi udarali su u prazne plaže.

Veliki broj turista je uspeo da izbegne oluju u četvrtak uveče pre nego što su aerodrom u Salalahu i luka zatvoreni.

Lokalne vlasti otvorile su škole za one čiji su domovi ugroženi, a na podovima učionica u školi Vest Salalah poređani su dušeci na kojima sada spava oko 600 ljudi, većinom radnika.

Indijska meteorološka služba upozorila je da će vetar duvati jačinom između 170 i 180 kilometara na sat, ali da će moći da dotigne i do 200 kilometara na sat.

Opisali su ovaj ciklon kao "ekstremno opasan", a snažni cikloni su retka pojava u Omanu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Printscreen Youtube/شرطة عُمان السلطانية

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja