Najnovije vesti

ALBERTO PRESTRAVIO AMERIKU: Superoluja približava se obalama SAD! Florida, Alabama i Misisipi proglasili  vanredno stanje! (FOTO)
Ilustracija, Foto: Reuters

tragedija

ALBERTO PRESTRAVIO AMERIKU: Superoluja približava se obalama SAD! Florida, Alabama i Misisipi proglasili vanredno stanje! (FOTO)

Planeta

Florida, Alabama i Misisipi danas su započele sa pripremama za vanredno stanje zbog oluje Alberto koja je sve bliža.

Kako prenosi AP, očekuje se da će ova oluja koja se polako kreće izazvati velike vlažne nepogode širom istočnog dela Meksičkog zaliva tokom vikenda. U nedelju se očekuju snažni pljuskovi u delovima Floride, Luizijane, Misisipija i Alabane.

Nacionalni centar za uragane sa sedištem u Majamiju je izdao je upozorenja na tropsku oluju za delove Floride i Alabame navodeći da je moguće da će takvi uslovi zadesiti te oblasti do nedelje uveče.

Uoči oluje guverneri Floride, Alabame i Misisipija proglasili su vanredno stanje.

U dva ujutru po istočnoevropskom vremenu, Nacionalni centar za uragane je saopštio da se Alberto nalazi na oko 615 kilometara južno od grada Apalačikola u Floridi i da se kreće ka severoistoku brzinom 20 kilometara na sat sa vetrovima jačine 65 kilometara na sat.

Kake je agencija ranije izvestila, guverner Floride Rik Skot je juče proglasio vanredno stanje u 67 okruga u toj saveznoj američkoj državi, a vlasti na Floridi su zamolile građane da ovu oluju shvate ozbiljno.

Direktor službe za vanredne situacije Ves Mol kazao je da tačno vreme udara oluje nije sigurno, ali naglasio da će cela država osetiti njenu snagu.

Kako je navedeno, moguće je da će doći do izlivanja reka iz korira, tornada i poplava, navodi agencija.

Suptropska oluja Alberto, prva koja je u 2018. dobila ime u sezoni uragana, kreće se Karipskim morem i preti da ovog vikenda donese teške kišne padavine, prouzrokuje klizišta i poplave u delovima Meksika, Kube, Floride i istočne obale Meksičkog zaliva.

Alberto je u petak prošao pored obala Meksika i Kube, a obe države su izdale upozorenja na oluju u određenim obalskim delovima kao i na teške kišne padavine koje će dostići i 63 centimetra.

Kako je AP naveo Centar za uragane je tada saopštio da je širom Florida Kiza i južne i jugozapadne Floride moguća poplava usled kiše i do 30 centimetara.

Suptropska oluja ima manje izdefinisan centar nego što to ima tropska oluja, a njeni najjači vetrovi su mnogo dalji od njenog centra.

Suptropske oluje mogu da se razviju u tropske i potom ojačaju u uragane.

Agencija navodi da Alberto dolazi pre vremena, s obzirom na to da sezona uragana počinje 1. jula.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...