Najnovije vesti

GOSPODIN MAKAZICE S RANCEM NA LEĐIMA DOŠAO KOD PREDSEDNIKA PRAVO S VOZA: Mandatar Kotareli nastavlja niz neobičnih političara (VIDEO)
Foto: EPA / Massimo Percossi

vole da šokiraju

GOSPODIN MAKAZICE S RANCEM NA LEĐIMA DOŠAO KOD PREDSEDNIKA PRAVO S VOZA: Mandatar Kotareli nastavlja niz neobičnih političara (VIDEO)

Planeta

Fotografija nasmejanog 62-godišnjeg ekonomiste Karla Kotarelija, kako u odelu, sa rancem na leđima i malim koferom stiže na sastanak sa predsednikom Italije Serđom Matarelom koji će mu poveriti mandat za sastav vlade, nakon 84 dana političke agonije, asocira na razne neobičnosti koje priređuju pojedini vodeći italijanski političari.

Nekadašnji zvaničnik Međunarodnog monetarnog fonda i vlade nekadašnjeg premijera Enrika Lete, poznat kao "Gospodin Makazice" zbog pokušaja smanjenja bespotrebnog rasipanja novca u italijanskoj javnoj administraciji, na sastanak u palati Kvirinale došao je pravo sa rimske želelezničke stanice Termini i izazvao pažnju veću od očekivane zbog ovakvog nastupa.

Sličnu pažnju je 2014. godine privukao generalni sekretar Demokratske partije Mateo Renci kada je na sastanak sa tadašnjim predsednikom italijanske republike Đorđom Napolitanom, koji mu je potom poverio mandat za sastav vlade, stigao automobilom "alfa romeo đulijeta", lično upravljajući vozilom.

foto: Profimedia

To je bilo u skladu sa imidžom običnog čoveka iz naroda koji je Renci gajio dok je bio gradonačelnik Firence, vozeći se unaokolo na biciklu. Taj imidž je narušen po njegovom dolasku na vlast, između ostalog i švajcarskim ručnim satom "Odemar Pige rojal ouk", procenjene vrednosti od 15.000 evra, koji je Renci ubrzo počeo da nosi.

 

Ono što Kotarelija na neki način povezuje sa nekadašnjim premijerom Silviom Berluskonijem, svakako najneobičnijim predsednikom neke italijanske vlade ikada, barem iz onoga do sada poznato, nije sklonost ka takozvanim bunga-bunga zabavama, već činjenica da je Kotareliju mandat poveren nakon što je predsednik Matarela odbio da za ministra ekonomije prihvati evroskeptičnog Paola Savonu pa je nesuđeni mandatar Đuzepe Konte u nedelju morao da se povuče.

foto: Profimedia

Berluskoni je isto tako 2001. naišao na "ne" tadašnjeg predsednika države Karla Azelja Čampija, koji nije prihvatio da Roberto Maroni iz Severne lige postane ministar unutrašnjih poslova, što Berluskonija nije zaustavilo, pa je antiimigrantski nastrojeni Maroni postao ministar rada, a u drugom mandatu i ministar policije.

foto: Reuters / Clodagh Kilcoyne

Maroni, čiji su zaštitni znak naočare jarkocrvenog okvira i sebe u poslednje vreme deklariše kao lenjinistu, nije više u vrhu stranke koja je ime promenila u Liga, kako bi privukla birače iz cele Italije i na čijem čelu je sada Mateo Salvini, kojeg Maroni u medijima optužuje za "staljinističke metode".

 

I jedan i drugi i dalje su po postupcima daleko od osnivača stranke i Berluskonijeve dugogodišnje desne ruke Umberta Bosija, koji je svojevremeno vređao italijansku zastavu, pretio da će stotine hiljada njegovih pristalica sa puškama u rukama otcepiti sever Italije i napadao vođstvo neofašističkog Nacionalnog saveza, sa kojima je kasnije bio u stabilnim koalicijama pod Berluskonijevom kontrolom.

foto: Reuters / Guglielmo Mangiapane

Nesuđeni aktuelni koalicioni partneri Lige, populistički Pokret pet zvezdica, takođe je pun u najmanju ruku neobičnih političkih likova, počevši od osnivača i gurua Pokreta Bepea Grila koji ne može sam da se kandiduje za parlament pošto je početkom 80-ih godina prošlog veka izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je stradala tročlana porodica i zbog koje je pravosnažno osuđen.

foto: EPA

Komičar i kasniji aktivista koji je putem interneta uspeo da okupi istomišljenike razočarane političkim sistemom Italije, palicu je prošle godine prepustio 32-godišnjem Luiđiju di Maju. I on je, kao i svi ostali u Pokretu do kandidature za poslanika u parlamentu došao onlajn glasanjem članova, a tako je izglasan i na čelo Pokreta, a propalom studentu Mašinskog, a potom i Pravnog fakulteta Univerziteta Federiko (Fridrih) Drugi u Napulju, za sada se nije ostvarila želja da postane premijer Italije.

 

Kurir.rs / Tanjug

Foto: EPA / Massimo Percossi

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...