GEJ ATEISTA PREDSEDNIK POLJSKE? Gradonačelnik Slupska računa na veliku podršku građana (VIDEO)
Foto: YT screenshot

šokantno

GEJ ATEISTA PREDSEDNIK POLJSKE? Gradonačelnik Slupska računa na veliku podršku građana (VIDEO)

Planeta -

Robert Biedron, jedini poljski političar koji je javno priznao da je homoseksualac, mogao bi da postane postati novi predsednik države.

Robert Biedron (42), politička zvezda u usponu, priznao je da je gej i ateista u Poljskoj, jednoj od najkonzervativnijih katoličkih država Evrope, piše BBC. Smatra se jednim od vodećih kandidata za predsednika države.

"Ja sam sanjar. Rođen sam u vrlo tradicionalnom, konzervativnom delu Poljske. Nije mi bilo lako", ispričao je Biedron, koji trenutno obavlja dužnost gradonačelnika Slupska. O njemu se danas govori kao jednom od vođa novog progresivnog političkog pokreta u državi.

Bivši poljski predsednik Aleksandar Kvašnjevski ohrabrivao ga je da se kandiduje za predsednika u 2020. godini. Prema ispitivanjima javnog mnjenja, zauzeo je treće mesto, iza popularnog aktualnog predsednika Andržeja Dude i bivšeg premijera i aktuelnog predsednika Saveta Evrope Donalda Tuska.

Ovaj bivši aktivista za prava LGBT osoba postao je poslanik 2011. godine i gradonačelnik Slupska 2014.

"Dok sam bio poslanik, pretučen sam na ulici četiri ili pet puta. Sada dobijam osmehe i pozdrave. Pre nekoliko godina nazivali bi me pederom i pljuvali po meni. Danas me pozdravljaju s 'Dobro jutro, gradonačelniče' i to je znak promene."

Stavovi Poljaka prema homoseksualnosti se menjaju, ali istopolni brakovi još uvek nisu dozvoljeni. Ova situacija posebno je teška za Biedrona, koji je kao gradonačelnik venčao mnoge parove.

"Jako sam ljubomoran. Već 15 godina sam sa svojim partnerom i to je za nas još uvek san. Nije pošteno da se u 2018. dvoje odraslih ne mogu da venčaju ako se vole i ako su odani jedno drugome."

U Poljskoj je na vlasti konzervativna stranka Pravo i pravda (PiS), prva stranka od kraja komunizma koja je pobedila sa apsolutnom većinom u 2015. To je takođe bio prvi put da nijedna levičarska stranka nije ušla u parlament.

PiS je pobedio na osnovu konzervativnih, rodoljubivih i katoličkih vrednosti i od tada razljutio mnoge liberalne Poljake kontrolom nad medijima, državnom službom i tužiocima. Njihova pravosudna reforma dovela je do dotad neviđene istrage Evropske komisije zbog straha od ugrožavanja demokratije. Uprkos svim optužbama, PiS je ostao najpopularnija stranka u Poljskoj.

Međutim, to nije slučaj u Slupsku, gradu s više od 90.000 stanovnika u severozapadnoj Poljskoj.

"Poljska nije okrenuta samo jednoj konzervativnoj, populističkoj, autoritarnoj političkoj stranci", rekao je Biedron, koji je smanjio svoju platu i smanjio gradski dug za desetine miliona zlota, povećao budžet za obrazovanje i socijalne stanove, a trenutno gradi novo kazalište.

Biedronovi kritičari tvrde da on nema stvarni program, već se većinom oslanja na "marketinške trikove". Renata Kim, novinarka poljskog izdanja Njuzvika, smatra da će Biedron teško proširiti svoju popularnost van lokalnih granica.

"Smatram da je prerano za gej političara da postane važna figura. Mi smo vrlo konzervativno društvo. Ljudi nisu spremni da prihvate takvu osobu kao svog predsednika ili premijera."

Međutim, Biedron je imao važan uticaj na stav o homoseksualnosti u Poljskoj.

"Videla sam ga dok je razgovarao s mladim ljudima i bio je njihov junak, njihova zvezda. Slušali su ga kao što bi slušali nekog proroka. Za mene je to znak da homoseksualnost postaje normalna za Poljsku", rekla je Kim.

Kurir.rs/Index.hr

Foto: Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track