Najnovije vesti

POČEO SUNOVRAT: KRIZA U ITALIJI UBIJA EVROPSKE BERZE! Evro tone, akcije padaju, haos zahvatio i Aziju! (VIDEO)
Foto: AP

NESTABILNO

POČEO SUNOVRAT: KRIZA U ITALIJI UBIJA EVROPSKE BERZE! Evro tone, akcije padaju, haos zahvatio i Aziju! (VIDEO)

Planeta

LONDON/SEUL - Akcije na evropskim berzama su u padu drugi dan zaredom, jer je politička kriza u Italiji srezala apetite investitora za preuzimanjem rizika.

 

U ranom trgovanju, italijanski glavni indeks FTSE Mib je skliznuo na devetomesečni miinimum, odnosno za 1,6 odsto.

Akcije italijanskih banaka su pale za dodatnih 2,5 odsto, pošto su u ponedeljak izgubile čak 4,0 odsto vrednosti. Banke Inteza Sanpaolo, BPER Banka, Unikredit i UBI banka su značajno pale i to u rasponu od 3,4 odsto do 3,7 odsto, dok su akcije Poste Italiane pale za 4,5 odsto.

 

Panevropski indeks STOXX 600 je oslabio za 0,8 odsto, pri čemu su deonice banaka zabeležile najveće gubitke.

Politička kriza u Italiji proširila se i na tržišta drugih perifernih članica evrozone, zbog čega su akcije španskih i portugalskih banaka isto u padu. U Aziji, indeksi su takođe u silaznom trendu, pri čemu je japanski Nikei 225 pao za 0,6 odsto, južnokorejski Kospi za 0,9 odsto, a honkoški Hang Seng za 0,9 odsto.

Italija ni posle 12 nedelja od održavanja parlamentarnih izbora, što je rekord u istoriji Republike, i dalje nema vladu, a zemlja je uzavrela zbog odluke predsednika Serđa Matarele bez presedana - da odbije predloženog ministra finansija, inače evroskeptika, zbog čega je mandatar Đuzepe Konte vratio mandat.

 

Stranke pozivaju na prevremene izbore, a Matareli je juče imenovao novog mandatara za sastav nove vlade - bivšeg zvaničnika MMF Karla Kotarelija.

 

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP/Ilustracija

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...