SOROŠ OPET VEDRI I OBLAČI PO EVROPI: EU je u egzistencijalnoj krizi! Dajem 700.000 funti da održite drugi referendum o Bregzitu!
Foto: EPA

CRNE PROGNOZE

SOROŠ OPET VEDRI I OBLAČI PO EVROPI: EU je u egzistencijalnoj krizi! Dajem 700.000 funti da održite drugi referendum o Bregzitu!

Planeta -

Nestabilan dolar i povlačenje kapitala s tržišta u razvoju mogu da dovedu do još jedne velike finansijske krize, upozorava američki milijarder mađarskog porekla Džordž Soroš.

Govoreći na sastanku Evropskog saveta za međunarodne odnose koji se održava u Parizu, on je upozorio da se EU suočava s egzistencijalnom krizom.

"Sve što je moglo da krene pogrešno, krenulo je", rekao je on. "Više se ne govori figurativno da je Evropa u egzistencijalnoj opasnosti, to je surova realnost", ocenjuje Soroš i dodaje da su tri glavna izazova za izbeglice, teritorijalna dezintegracija i politika štednje.

"Zavisnost od štednje" od strane EU "oštetila" je evro i pogoršala je evropsku krizu, rekao je on.

Soroš se opet izjasnio protiv Bregzita, podržao grupu "Najbolje za Britaniju", koja se zalaže za drugi referendum o izlasku Britanije iz EU i donirao joj 700.000 funti za kampanju.

"Najviše štete oseća se sada, kada je EU u egzistencijalnoj krizi, a njena pažnja je usmerena na pregovore o sporazumu za izlazak Britanije. To je gubitnički predlog, ali bi mogao da se preokrene u pobedničku situaciju", smatra Soroš.

Kurir.rs/B92

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track