EVO ŠTA JE NAPISAO RUSKI NOVINAR PRE NEGO ŠTO JE NAVODNO LIKVIDIRAN: Danas slavim DRUGI ROĐENDAN! (VIDEO)
Foto: EPA

UPUCAN U KIJEVU

EVO ŠTA JE NAPISAO RUSKI NOVINAR PRE NEGO ŠTO JE NAVODNO LIKVIDIRAN: Danas slavim DRUGI ROĐENDAN! (VIDEO)

Planeta -

Ruski novinar Arkadij Babčenko (41) ubijen je u Kijevu u svom stanu iz vatrenog oružja, a ukrajinska policija je navela da je očigledno bio meta zbog svog posla.

Upucan je u leđa na ulazu ispred stana u kom je živeo, a preminuo je od posledica prostrelnih rana na putu ka bolnici.

Inače, 10 sati pre informacije o ubistvu, Babčenko je napisao da mu je "danas drugi rođendan" jer je na taj dan pre četiri godine mogao da pogine u helikopteru, oborenom u planini Karaču, ali da nije primljen na taj let, jer više nije bilo mesta u letelici.

foto: EPA

Babčenko je radio kao ratni dopisnik za listove Moskovski komsomoljec i Novu gazetu, sarađivao je sa Prvim kanalom i televizijom TVC i prenosio je događaje u vezi sa gruzijsko-južnoosetijskim sukobom.

Policija smatra da su profesionalne aktivnosti najverovatniji motiv ubistva ruskog novinara Arkadija Babčenka.

foto: EPA

"Profesionalne aktivnosti su prvi i najočigledniji motiv", istakao je Kriščenko, dodajući da je "isuviše rano da bi se pričalo o bilo kojoj verziji". On je potvrdio ranije izveštaje da je Babčenko zadobio nekoliko prostrelnih rana, od kojih je preminuo na putu do bolnice.

"Prikupljamo informacije i analiziramo ih", rekao je šef kijevske policije.

On je rekao da su na tom slučaju angažovana dva tima, jedan na mestu ubistva i drugi u bolnici.

foto: AP

Babčenkova supruga, koja ga je pronašla i pozvala Hitnu pomoć, ne može da bude saslušana do daljeg "zbog stanja šoka", dodao je Kriščenko. Istovremeno, Ruski istražni komitet započeo je krivični postupak. Ruski istražni komitet neće ignorisati brutalne zločine protiv ruskih državljana, navodi se.

Rusija traži od ukrajinskih vlasti da uloži maksimalan napor kako bi bilo istraženo ovo ubistvo, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Rusije.

Zgrada u kojoj je ubijen
Zgrada u kojoj je ubijenfoto: AP

U Ministarstvu navode da nivo fizičkog nasilja i ubistava prema novinarima u Ukrajini neprekidno raste, a da istrage ne dovode do kažnjavanja počinilaca.

"Krvavi zločini i potpuna nekažnjivost postali su rutina za kijevski režim", navode u Ministarstvu.

Predstavnik OEBS za slobodu medija Arlem Dezir pozvao je ukrajinske vlasti da odmah sprovedu punu istragu o ubustvu ruskog novinara Arkadija Babčenka.

"Užasnut sam izveštajima da je poznati ruski novinar Arkadij Babčenko upucan i ubijen kod svoje kuće u Kijevu. Pozivam ukrajinske vlasti da odmah sprovedu punu istragu. Moje misli sa porodicom novinara", napisao je Dezir na Tviteru.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track