DRUGI SVETSKI RAT BI BIO IZBEGNUT: Da su Britanci uspeli u svojoj nameri Hitler nikada ne bi došao na vlast, ali KAJZER JE IMAO SREĆE (VIDEO)
Foto: Profimedia

PROMAŠILI

DRUGI SVETSKI RAT BI BIO IZBEGNUT: Da su Britanci uspeli u svojoj nameri Hitler nikada ne bi došao na vlast, ali KAJZER JE IMAO SREĆE (VIDEO)

Planeta -

Izuzetni neobjavljeni dokazi otkrili su da je u poslednjoj godini Prvog svetskog rata Britanija pokušala da ubije nemačkog cara Vilhelma II.

Tajna misija je propala - ali je bila na ivici uspeha.

Dokazi - u velikoj meri neobjavljena dokumentacija u arhivi muzeja RAF muzeja i dokumenti u privatnoj arhivi u Francuskoj - pokazuju da je tačno pre 100 godina ove subote, eskadrila 12 bombardera krenula sa aerodroma u blizini Bolonje da bi bombardovala francuski zamak koji je, kako su obaveštajni podaci otkrili, koristio nemački car Vilhelm II kao štab za nadgledanje operacija na zapadnom frontu.

Puna priča - delimično otkrivena u novoj knjizi koja je upravo objavljena - počela je krajem marta 1918. godine kada je nemačka vojska pokrenula prvu seriju velikih novih ofanziva protiv saveznika.

Masivni napadi su u početku bili uspešni - ali su ipak neki nemački vojnici bili zarobljeni od strane saveznika. Neke od ovih nemačkih vojnika su ispitivale francuske obaveštajne službe - a jedan od njih je svojim istražiteljima otkrio da je nemački car upravo stigao u zamak odmah izvan malog francuskog sela Trelon, par kilometara od belgijske granice.

Slučajno, jedan od prevodilaca obaveštajnog odjeljenja u štabu francuskog generala Filipa Petena, bio je vlasnik tog zamka. Sredinom aprila 1918. počeo je da detaljnije saslušava nemačkog zarobljenika - i, koristeći postojeće informacije, proveravao ono što je Nemac otkrivao.

Nemački izvori pokazuju da je Kajzer boravio tamo u najmanje tri navrata - od 21. marta do 2. aprila, od 5. aprila do 15. aprila, od sredine maja do 1. juna, a možda i od 26. aprila do 1. maja.

U isto vreme kada su saveznici otkrili preciznu lokaciju Kajzera (i što je još važnije shvatili da je u dometu bombardera), nemačka prolećna ofanziva zadala je britanskim i francuskim snage strašan udarac. Nemci su uspeli da potisnu saveznike više od 65 kilometara.

Međutim, ono što je bilo nepoznato britanskoj obaveštajnoj službi, da su isti nemačke vojni uspesi koje su verovatno pokrenuli mogućnost ubistva Kajzera Vilhelma, takođe su ga dovele do toga da napusti zamak da čestita njegovim generalima na frontu. Kao rezultat toga, on je napustio zamak 19 sati pre udara RAF-a.

Dodatno Britanci su zamak bombardovali sa velike visine pa je šteta na zgradi bila minimalna. Britanski avioni su napali Kajzerov privatni voz, ali car nije bio u njemu.

Kurir.rs/Independent

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track