POMPEO ZAHTEVA OD LAVROVA: Pomozite nam oko ruskog mešanja u američke izbore
Foto: Reuters

diplomatija

POMPEO ZAHTEVA OD LAVROVA: Pomozite nam oko ruskog mešanja u američke izbore

Planeta -

Šef diplomatije SAD Majk Pompeo zatražio je danas od svog ruskog kolege Sergeja Lavrova da Rusija preduzme konkretne mere da pruži uveravanja Americi posbeno po pitanju ruskog mešanja u američke izbore.

Ovo je prvi telefonski razgovor između dva ministra od kada je Pompeo došao na mesto novog državnog sekretara SAD pre mesec dana.

Pompeo je rekao Lavrovu da SAD žele "bolje odnose s Rusijom" ali da bi se to postiglo Rusija treba da "dokaže da je spremna da preduzme konkretne mere u vezi pitanja koja nas brinu, uključujući mešanje u američke unutrašnje stvari", saopštio je Stejt department.

Rusko ministarstvo spoljnih poslova je saopštilo povodom telefonskog razgovora Pompeo-Lavrov da su se dva ministra složila o potrebi da prevaziđu postojeća neslaganja "u interesu normalizacije ambijenta oko ruskog-američke saradnje".

Tokom razgovora, koji je prema Moskvi vođen na inicijativu Vašingtona, Lavrov i Pompeo su takođe razgovarali o sukobima u Ukrajini i u Siriji, prenelo je rusko minsitarstvo.

Novi šef američke diplomatije je zauzeo čvrst stav prema Moskvi. Savezna istraga o mešanju Rusije i sumnje o dosluhu izmedju Kremlja ruskog predsednika Vladimira Putina i izbornog štaba Donalda Trampa kad je bio predsednički kandidat do sada su sprečile svaki pokušaj približavanja dve zemlje, navodi agencija Frans pres.

Tramp koji se u kampanji zalagao za približavanje Rusiji, ne priznaje da je bilo ruskog mešanja njemu u prilog i čvrsto demantuje bilo kakav dosluh s Rusima.

Kurir.rs/Beta-AFP

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track