Najnovije vesti

BESNI DIPLOMATSKI RAT TURSKE I SAD: Erdogan zapretio zatvaranjem baze Indžirlik ako ne dobije F-35!
Foto: Fonet, Fonet AP

radikalni odgovor

BESNI DIPLOMATSKI RAT TURSKE I SAD: Erdogan zapretio zatvaranjem baze Indžirlik ako ne dobije F-35!

Planeta

Ako Sjedinjene Američke Države ne isporuče borbene avione F-35 turskim vazduhoplovnim snagama, Ankara će svoje potrebe za tim avionima zadovoljiti ne drugom mestu, izjavio je turski ministar inostranih poslova Mevlut Čavušoglu.

„Turska bi mogla da zatvori vazdušnu bazu Indžirlik za SAD, a što se tiče mlaznjaka F-35, nisam zabrinut, ovaj ugovor je pravno obavezujući, ne može  lako da se raskine, ali ako se ti avioni ne isporuče Turskoj, mi ćemo zadovoljiti naše potrebe na drugom mestu“, rekao je Čavušoglu.

On je dodao da SAD nemaju razloga da ne isporuči avione i rekao da Turska ne želi da pokvari odnose sa svojim saveznikom. Turski ministar inostranih poslova naveo je i šta je alternativa ako američki avioni ne stignu.

„Turska može kupiti vazduhoplove i iz Rusije ili iz neke zemlje NATO-a. Postoji sporazum o F-35 i ako se jedna strana povuče iz nje, neophodni koraci će biti preduzeti“, dodao je on.

Sekretar američkog vazduhoplovstva Heder Vilson ranije je izjavio da se Vašington nada da može da reši neke operativne probleme zbog turske kupovine ruskog sistema vazdušne odbrane S-400, pre nego što im SAD pošalju avione F-35. Turski mediji su preneli da ta zemlja može kupiti ruske avione Su-57 pete generacije ukoliko Sjedinjene Države blokiraju isporuke aviona F-35, zbog odluke Ankare da kupi ruski sistem S-400.

I pomoćnik državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Ves Mičel prošlog meseca je izjavio da bi kupovina ruskog PVO sistema mogla negativno da utiče na isporuku aviona F-35 Ankari. Pored toga, grupa senatora koju čine i republikanci i demokrate, želi da blokira snabdevanje Turske avionima F-35 zbog hapšenja američkog pastora Endrua Brunsona, koji se tereti za pomaganje terorističkim grupama.

Rusija i Turska potpisale su sporazum o kreditu za isporuku S-400 Ankari u decembru prošle godine. Prema saopštenju sekretarijata turske odbrambene industrije, turska vojska će koristiti dve S-400 baterije, koje bi trebalo da se sastoje od osam lansera sa 112 raketa i jednom komandnom jedinicom sa dva radarska i dva pomoćna vozila.

Kurir.rs/Sputnjik Srbija

Foto Fonet, Fonet AP

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...