TRAMP UDARA NA VELIKU NEMAČKU INDUSTRIJU: Oni kontrolišu 90 odsto luksuznih proizvoda u SAD (VIDEO)
Foto: Profimedia

pokrenuta istraga

TRAMP UDARA NA VELIKU NEMAČKU INDUSTRIJU: Oni kontrolišu 90 odsto luksuznih proizvoda u SAD (VIDEO)

Planeta -

Cilj američkog predsednika Donalda Trampa je da otera nemačke proizvođače automobila iz Sjedinjenih Država, a francuskom predsedniku Emanuelu Makronu rekao je da želi da zaustavi "Mercedes-Benc" da krstari ulicama Njujorka, piše nemački magazin Virtšaftsvohe, a prenosi agencija Rojters.

Trampova administracija je, dodaje list, otvorila trgovinsku istragu o tome da li uvoz vozila nanosi štetu auto industriji SAD-a.

Nemački proizvođači automobila kontrolišu 90 odsto premijum tržišta automobila u SAD. BMV pored vlastitih brendova poseduje i "Rols-Rojs", Dajmler ima "Mercedes-Benc", a pod Folksvagenom su brendovi Bentli, Bugati, Porše i Audi.

Pozivajući se na nekoliko neimenovanih evropskih i američkih diplomata, magazin piše u današnjem broju da je Tramp rekao Makronu u aprilu da će se držati svoje trgovinske politike dok god ne bude nijednog modela "Mercedes-Benca" koji kruži njujorškom Petom avenijom.

U okviru Evropske unije, Nemačka je najveći izvoznik automobila u SAD.

Evropski uvoz putničkih automobila iz Sjedinjenih Američkih Država iznosio je 6,2 milijarde evra (7,3 milijarde dolara) prošle godine, dok je izvoz četvorotočkaša iz EU u SAD nadmašio 37 milijardi evra, prema Udruženju automobilske industrije ACEA sa sedištem u Briselu.

Nemački proizvođači automobila su prošle godine sklopili 804.000 vozila u američkim fabrikama, a uz to su iz Nemačke izvezli još 657.000 u Severnu Ameriku, prema podacima industrijskog udruženja VDA, prenosi britanska agencija.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track