Najnovije vesti

NAJVEĆI PROBLEM CIA: Sve manje Rusa hoće da špijunira za SAD, ne pomažu NI PARE, a ovo su glavni razlozi (VIDEO)
Foto: Reuters/Larry Downing

nema vrbovanja

NAJVEĆI PROBLEM CIA: Sve manje Rusa hoće da špijunira za SAD, ne pomažu NI PARE, a ovo su glavni razlozi (VIDEO)

Planeta

CIA danas ima više problema u regrutovanju Rusa, nego u sovjetskim vremenima. Ovih godina je došlo do nedostatka Rusa koji su voljni da izdaju tajne svoje zemlje Amerikancima.

Ovo, očigledno, postaje sve teže:

 

Milton Birden, bivši agent CIA koji je u Pakistanu obučavao mudžahedine za borbu protiv Sovjeta u Avganistanu je istakao da je sada teže regrutovati obaveštajne izvore unutar Rusije nego što je to bilo tokom sovjetske ere.

 

Tokom sovjetske ere, CIA se oslanjala na "dobrovoljce" koji bi se obratili američkim obaveštajnim zvaničnicima, ali je bazen pun Rusa koji su voljni da izdaju svoju vladu presušio.


Nije sasvim jasno zašto je to tako, ali je Birden sugerisao da, s obzirom na ranije sovjetsko i rusko prodiranje u američke obaveštajne službe, moguće da je strah od ugroženosti odvukao mnoge potencijalne izvore.

On je sugerisao da se ruska percepcija o SAD toliko pogoršala da čak i ruski liberali zauzimaju mračan stav po pitanju Vašingtona – što regrutovanje špijuna čini izuzetno teškim.

 

Štaviše, mnogi Rusi koji bi možda izdali svoju vladu u prethodnim erama, više se ne osećaju spremnim na rizik zatvora ili smrti radeći za CIA-u. Umesto toga, ti disidenti jednostavno mogu ostaviti Rusiju Zapadu – što nije bila opcija tokom sovjetske ere.

 

Međutim, u informacionom dobu – gde preovlađuju biometrija i društveni mediji – doba regrutovanja tradicionalnih ljudskih obaveštajnih izvora je gotovo. “Biometrijski podaci u suštini znače da ne možete nekoga staviti pod zaštitu ovde u Vašingtonu a zatim ih poslati da putuju svetom, delovati pod diplomatskim pokrićem i regrutovati ljude. “To ne funkcioniše. To ko su oni, njihov identitet je odmah poznat vladama koje žele da znaju ko su oni.“

Drugi razlozi:

 

Ruska Federacija je 85 odsto ruska, a ne 50 odsto kao što je bilo u SSSR-u. Čovek koji je otkrio sovjetski program biološkog oružja Americi se zvao Kanatžan Alibekov.

Unutrašnja rusofobija je u opadanju. Ovo se čak može videti i među liberalima, gde su oni najokoreliji od njih bili potpuno marginalizovani, i demografski izumiru (npr. Novodvorskaja) i/ili su se preselili u inostranstvo (npr. Kasparov).

 

Kada je sovjetski sistem postojao, bilo je mnogo ljudi sa jakom ideološkom opozicijom prema režimu, kao što je Vasilij Mitrokin, koji je sakrio ogromne komade arhive KGB-a i kasnije ih je prebacio u Veliku Britaniju. Kada se taj sistem srušio, a u odsustvu bilo kakvih drugih pozitivnih (nacionalističkih) vrednosti – zapravo, imajući u vidu njihovo suzbijanje pod starim režimom – zamenjen je čistim materijalizmom, tako da ste imali ogroman porast izdaje tokom kasnih 1980-ih i 1990-ih godina.

Ova faktor materijalizma je bio naglašen čistim materijalnim siromaštvom u koje je Rusija upala tokom 1990-ih godina. Prodaja tajni za lepu prigradsku kuću u Kaliforniji ima mnogo više smisla kada ste siromašni državni službenik koji živi u hruškovki i niste plaćeni mesecima, a onda dobijete prilagođenu platu od 2.000 dolara, živite u lepom modernom stanu, i posedujete auto i možete da putuje u Tursku ili na Krim nekoliko puta godišnje.

 

Nasuprot tome, dok anti-sovjetski disidenti mogu verodostojno zamisliti da su izdali ideoloiju, a ne vlastiti narod, ovo je postalo sve više i više neizvodljivo, jer se nagib zapadne etno-rusofobije preokreće nagore.

 

Još jedan faktor bi mogao biti opadanje kompetencije među zapadnim agentima koji se fokusiraju na Rusiju. Strani kadrovi koji se bave Rusijom su sve lošiji i nekompetentniji da ih Rusi jednostavno ne prihvataju.

 

Kurir.rs/themaven.net

Foto: Reuters

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...