UDARI NA SIRIJU NACIONALNI INTERES SAD: Izveštaj Ministarstva pravde otkrio zašto nije traženo odobrenje Kongresa
Foto: AP

beskrajni rat

UDARI NA SIRIJU NACIONALNI INTERES SAD: Izveštaj Ministarstva pravde otkrio zašto nije traženo odobrenje Kongresa

Planeta -

Vazdušni napadi na Siriju u aprilu 2018. godine nisu zahtevali odobrenje Kongresa, jer se ovo pitanje ticalo nacionalnih interesa Sjedinjenih Američkih Država

Portal Difens njuz navodi da je Ministarstvo pravde u petak predstavilo izveštaj na 22 stranice koji objašnjava napade američke vojske na Siriju. U izveštaju se navode teze da su vazdušni napadi imali za cilj održavanje stabilnosti u regionu, sprečavanje humanitarne katastrofe i zadržavanje neprijatelja od upotrebe hemijskog oružja.

Osim toga, Ministarstvo se poziva na presedane sa izvođenjem vazdušnih napada po odluci prethodnih američkih predsednika bez odobrenja Kongresa. Konkretno se kao primeri navode napadi u Libiji i Jemenu za vreme Baraka Obame.

Ovo objašnjenje za napade izazvalo je talas kritike u Kongresu. Senator demokrata iz države Virdžinija Tim Kejn nazvao je izjavu Ministarstva pravde "besmislicom“. On smatra da je nonsens da predsednik može u bilo kom trenutku da primeni pojam „nacionalni interes“ da bi objasnio vojnu agresiju i na taj način zaobišao Kongres.

Član predstavničkog doma Adam Šif takođe je pozvao Kongres da pruži oštar odgovor na ovakve poteze, jer, kako je rekao, takva demonstracija sile vodi ka beskrajnom ratu.

Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i Francuska izvele su 14. aprila ujutru raketne napade na objekte sirijske vlade, koji su, po njihovom mišljenju, korišćeni za proizvodnju hemijskog oružja. Predsednik Rusije Vladimir Putin nazvao je ove napade aktom agresije na suverenu državu, a osim toga, ni ruski vojni eksperti ni lokalni stanovnici nisu potvrdili činjenicu o hemijskom napadu koji je bio izgovor za napade.

Sirijske vlasti su više puta izjavljivale da nikada nisu koristile hemijsko oružje protiv civila i terorista i da je čitav hemijski arsenal izvezen iz zemlje pod kontrolom Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO).

Kurir.rs/Sputnjik

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track