POZNATI TITOV STAN NA MENHETNU PRODAT ZA 12 MILIONA DOLARA: Kupio ga je misteriozni biznismen, a evo koliko će Srbija dobiti od te prodaje
Foto: Google Street View/Profimedia

PARK AVENIJA

POZNATI TITOV STAN NA MENHETNU PRODAT ZA 12 MILIONA DOLARA: Kupio ga je misteriozni biznismen, a evo koliko će Srbija dobiti od te prodaje

Planeta -

Tristan Harper, američki agent za nekretnine, koji u ime agencije Daglas Eliman prodaje i nekretnine bivše SFRJ u Njujorku, Bernu, Bonu i Tokiju, objavio je da je 31. maja zaključena prodaja penthausa 16/17B na Park aveniji 730 na Menhetnu.

foto: Google Street View

U ovom procesu je Srbija, kao država koordinator za prodaju ovog objekta, imala vrlo aktivnu ulogu i od prodaje ove nekretnine pripalo je 39,5 odsto neto prihoda, odnosno 3.487.939,21 dolara, ukazuje Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Reč je o dvoetažnom stanu s 13 soba, od čega su četiri spavaće. Stan ima četiri terase i tri kamina. Jugoslavija je taj stan kupila 1975., dok je Tito još bio živ, za potrebe tadašnje delegacije u UN-u.

foto: Profimedia

Stan u elitnoj četvrti propadao je poslednjih 25 godina, otkako ga je napustio poslednji ambasador SFRJ. Zbog toga su ga nazivali Titovim ‘stanom duhova’.

"Tito nikad nije ni prespavao u njemu", rekao je poslednji stanar, nekadašnji jugoslovenski ambasador Darko Šilović, dodajući kako je reč o velikom stanu s koga ne puca pogled na grad jer nije dovoljno visoko. Iako se prodavao po početnoj ceni od 18 miliona dolara, države SFRJ pristale su na prodaju za 12 miliona dolara, koju je ponudio zasad anonimni kupac iz Njujorka.

foto: Profimedia

Sam čin potpisivanja kupoprodajnih ugovora u četvrtak trajao je više od tri sata jer su predstavnici država morali da potpišu sve potrebne dokumente. Svaki od predstavnika potpisao se najmanje 150 puta!

Stan će morati debelo da se renovira, a procenjuje se da će zbog svih tih zahvata ceo proces renoviranja trajati najmanje tri godine. Naime, zgrada se, prema propisima, sme obnavljati samo u letnjem periodu, od juna do septembra. Iz agencije za nekretnine ističu da je zato bilo važno da se prodaja zaključi do kraja maja, inače bi kupac odustao.

Zgrada u čijem potkrovlju se nalazi stan
Zgrada u čijem potkrovlju se nalazi stanfoto: Google Street View

Kupac je platio i dodatne troškove koji iznose oko milion dolara, što znači da je kupac ukupno platio više od 13 miliona dolara Iz agencije ističu da bi stan vredeo znatno više od 18 miliona dolara da je u boljem stanju. Međutim, proteklih decenija je propadao.

Jugoslavija je za taj stan 1975. iskeširala 100.000 dolara. Nalazi se na 16. i 17. spratu s četiri terase. S tri terase pogled puca na celu istočnu stranu Menhetna i Ist Rivera, a tek se s jednog balkona može videti zalazak sunca nad Central Parkom i delić Medison avenije.

Prodaju su morale da odobre bivše jugoslovenske zemlje. Inače, u zgradi nema poznatih imena, jedino je prvi komšija Majk Volas, bivša TV zvezda i voditelj informativne emisije “60 minuta”, koji je živeo u stanu s druge strane hodnika sve do smrti 2012. Njegov stan je tad prodat za 20 miliona dolara.

Samu zgradu, sagrađenu 1928. od crvene cigle, na Park aveniji između 70. i 71. ulice, projektovao je u neorenesansnom stilu arhitekta Lafajete A. Goldstoun, a većina od četrdesetak stanova su dupleksi.

Šta dobija Srbija

Od ukupno dobijene kupoprodajne cene (12,1 milion dolara), u skladu sa postignutim dogovorom država sukcesora, odbijeni su troškovi održavanja pomenutog objekta od 1. januara 1992. do dana prodaje (ukupno iznose 3.269.774,16 dolara) - koji su, takođe, raspodeljeni između svih država sukcesora srazmerno kvotama iz člana 3. Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije.

Imajući u vidu da je ove troškove sve vreme plaćala Srbija, pomenuta sredstva biće refundirana Srbiji.

Plaćanje ovih troškova bilo je nužno da bi se rezidencijalni stan sačuvao u vlasništvu bivše SFRJ, te je njihovo redovno izmirivanje od strane Srbije doprinelo da države sukcesori uopšte imaju mogućnost da raspolažu ovom imovinom - a što je prepoznato i od strane svih država sukcesora.

Prodajom ove nepokretnosti ostvariće se i direktna ušteda u budžetu Srbije za 2018. godinu u iznosu od 108.745,00 dolara - za koliko će se smanjiti aktuelna izdvajanja Ministarstva spoljnih poslova na ime troškova pomenutog tekućeg održavanja.

Kurir.rs/24sata.hr Foto: Google street view/Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) Ekskluzivno: Zavirili smo u Titovu vilu Galeb u Igalu, ono što je izgrađeno pre 40 godina i dalje ostavlja bez daha!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track