OVO OTKRIĆE POKAZUJE KAKO JE ISUS STRADAO! NAUČNICI PRONAŠLI KOSTUR STAR 2.000 GODINA: Ima rupu u stopalu, a radi se o neverovatno retkom dokazu (FOTO)
Foto: Profimedia

UŽASNA SMRT

OVO OTKRIĆE POKAZUJE KAKO JE ISUS STRADAO! NAUČNICI PRONAŠLI KOSTUR STAR 2.000 GODINA: Ima rupu u stopalu, a radi se o neverovatno retkom dokazu (FOTO)

Planeta -

Rimski kostur s rupom u stopalu star 2.000 godina ukazuje na mučenja koja su se primenjivala u Starom Rimu, a smatra se da je na ovaj način ubijen i Isus Hrist.

Pronađen tokom iskopavanja grobnice na severu Italije, kostur je pokazivao znakove “specifičnih povreda” na desnoj peti koje sugerišu da je čovek bio razapet.

Uprkos tome što su Rimljani vekovima praktikovali razapinjanje ljudi, uključujući i Isusa, dokazi ove tehnike su vrlo retki. Jedini drugi primerak je 19 cm dug ekser pronađen u telu jednog Jevrejina otkrivenog u grobnici u Jerusalimu 1968.

Dokazi raspeća su retki jer bi se drveni krstovi koje su Rimljani koristili brzo raspali. Za eksere se, s druge strane, verovalo da imaju magična svojstva, pa su se često uzimali sa žrtava. Rimski govornik Ciceron zabeležio je kako je “od svih kazni, ova najokrutnija i najstrašnija”.

Kostur je pronađen oko 60 kilometara od Venecije u dolini reke Po. “Važnost ovog otkrića leži u činjenici da je ovo tek drugi slučaj dokumentovan u svetu”, rekla je arheolog Ursula Tun Hohenstajn.

Prikaz raspeća
Prikaz raspećafoto: Profimedia

Nije moguće odrediti starost kostura jer je njegova površina slabo očuvana. Ipak, ostaci su pronađeni pored tipičnih rimskih cigli i pločica, što sugeriše da potiče iz tog perioda.

"Ovde smatramo da je raspeće verovatan uzrok povreda, no interpretacija je komplikovana zbog loše očuvanosti površine kosti, kao i zbog oštećenja i rupa na drugim delovima kostura”, napisali su naučnici.

foto: Youtube/Printscreen

Trodimenzionalne slike pete pokazale su kako je povreda prošla kroz “celu širinu” petne kosti. “Perforacija (dužine 24mm) pokazuje pravilnu okruglu rupu koja prolazi od medijalne strane (prečnika 9mm) do lateralne (6.5mm)”, napisali su autori.

“Uzorak preseka povrede linearan je u prvom delu, dok se u kasnijem delu okreće lagano prema dole.” Kažu kako je to dokaz da je peta bila prikovana za čvrstu površinu pre nego što je žrva umrla.

Deo kosti koji je pronađen
Deo kosti koji je pronađenfoto: Youtube/Printscreen

Naučnici kažu da su gornji udovi bili “pričvršćeni za krst”. Čovek je pronađen “s gornjim udovima položenim uz bokove a donjim udovima raširenim”, što je neuobičajen položaj.

Način na koji je osoba sahranjena, sama i bez materijalnih dobara, govori da je pripadao marginalnim društvenim grupama ili da je bio zatočen. To povećava verovatnoću da je oštećenje posledica raspeća.

Politički zločinac

Prvi dokaz raspeća otkrio je 1968. arheolog Vasilios Caferis, koji je dobio doktorat hebrejskog Univerziteta u Jerusalimu. On je iskopao telo Jevrejina Jehohanana za koga se veruje da je pripadao dobrostojećoj porodici i koji je najverovatnije osuđen zbog političkog zločina. Živeo je u Jerusalimu negde između početka nove ere i 78. godine.

Kurir.rs/Net.hr Foto: Profimedia/Ilustracija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track