Najnovije vesti

NAJSKUPLJI NOSAČ AVIONA NA SVETU: Na njegovu izgradnju je potrošena rekordna suma, a ovo je prvi novi dizajn  u poslednjih 40 godina (VIDEO)
Foto: AP

PONOS MORNARICE

NAJSKUPLJI NOSAČ AVIONA NA SVETU: Na njegovu izgradnju je potrošena rekordna suma, a ovo je prvi novi dizajn u poslednjih 40 godina (VIDEO)

Planeta

Nosač aviona američke Mornarice "Džerald Ford" je najsavremeniji nosač aviona u američkom arsenalu, a ujedno i najskuplji ratni brod na svetu.

Podsetimo, nedavno je i prvi kineski nosač aviona potpuno domaće prozvodnje isplovio na probu na moru. Novi brod zasnovan je na nekadašnjoj sovjetskoj "klasi Kuznjecov", s paraboličnom palubom za uzletanje, nalik skijaškoj skakaonici.

I ruska mornarica planira izgradnju novog avio-prevoznika koji će pratiti "Admiral Kuznjecova", rekao je zamenik ruske mornarice zadužen za nabavku Viktor Bursuk. Taj brod košta više od 13 milijardi dolara.

foto: EPA

"Džerald Ford" se trenutno nalazi u poslednjoj fazi testiranja, tokom koje će se ispraviti uočeni problemi poput određenih komponenti koje su oštećene tokom testiranja, kao i katapultovi i celične sajle za lansiranje i sletanje aviona.

Za njegov dalji razvoj određeno je još 120 miliona dolara, čime je premašena cena koju je odredio američki Kongres za njegov razvoj od 12,9 milijardi dolara.

Noviteti na brodu su nove i naprednije dizalice za podizanje bombi na palubu nosača aviona, koje će ubrzati proces kačenja bombi na avione. Problemi oko elektromagnetnog katapulta za lansiranje aviona sa palube nastali su 2015. godine.

Ovogodišnji izveštaj Pentagona ukazuje na to da nosač aviona ima značajne probleme i sa radarom, zbog čega je osetljiviji na napade i ograničen tokom rutinskih operacija. Od sitnijih problema, izveštaj ukazuje na manjak kabinskog prostora za posadu.

"Džeralda Forda" očekuje još jedno testiranje na moru sredinom jula koje će se obaviti u cilju utvrđivanja spremnosti nosača aviona nakon redovnog servisa.

Pre nego što bude postavljen na svoj prvi borbeni zadatak, nosač aviona će morati da prođe i kroz test koji će pokazati kako se nosi sa eksplozijama u neposrednoj blizini trupa broda.

Najnoviji nosač aviona može da se pohvali i time da je prvi novi dizajn ovakvog broda u poslednjih 40 godina.

"Džerald Ford" dugačak je 335 metara, a težak više od 100.000 tona. Prema zvaničnim podacima američke Mornarice, naoružan je sa četiri raketna sistema odbrane, dva radarski navođena topa kalibra 20 milimetara, kao i sa četiri mitraljeza kalibra 12,7 milimetara. Na brodu ima mesta za više od 2.600 članova posade i 75 aviona.

Njegova prva borbena dejstva očekuju se 2020. godine.

Kurir.rs/Tanjug Foto: AP

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...