KONTE PRED GLASANJE O VLADI: NATO je okej, ali hoćemo i otvaranje prema Rusiji (VIDEO)
Foto: Reuters

NOVA SPOLJNA POLITIKA

KONTE PRED GLASANJE O VLADI: NATO je okej, ali hoćemo i otvaranje prema Rusiji (VIDEO)

Planeta -

RIM - Premijer Italije Đuzepe Konte danas je u parlamentu izložio program nove vlade uoči večerašnjeg glasanja o poverenju njegovom kabinetu, pomenuvši da će se u domenu spoljne politike zalagati za "potvrdu pripadnosti" Italije NATO, ali i "reviziju sistema sankcija prema Rusiji".

Do 19:30 časova o Konteovoj vladi izjasniče se Senat, a sutra popodne i donji dom parlamenta.

Nova žuto-zelena vladajuća koalicija populističkog Pokreta pet zvezdica i antiimigrantske Lige ima većinu u oba parlamentarna doma, piše Korijere dela Sera i dodaje da je Konte kazao da se među prioritetima vladinog programa nalazi "promena koja će staviti tačku na biznis oko imigracije, koji se preterano uvećao pod plaštom lažne solidarnosti".

Konte je takođe naveo i da je "vreme da Italijani imaju pravo na minimalnu zaradu po satu, kako niko više ne bi bio iskorišćavan".

Italijanski premijer izneo je i ciljeve nove vlade u spoljnoj politici.

"Nameravamo da potvrdimo ubeđenost u to da naša zemlja pripada atlantskoj Alijansi, sa SAD kao privilegovanim saveznikom. Bićemo pristalice otvaranja prema Rusiji, koja je poslednjih godina ojačala sopstvenu međunarodnu ulogu u različitim geopolitičkim krizama. Bićemo promoteri revizije sistema sankcija, počevši od onih koje nose rizik da umrtve rusko civilno društvo", poručio je Konte.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track