MOSKVA: Zadovoljni smo Konteovim stavom o Rusiji
Foto: Fonet/Nenad Orević

rekao da želi da ukine sankcije

MOSKVA: Zadovoljni smo Konteovim stavom o Rusiji

Planeta -

Predsedavajući Komiteta za spoljne poslove ruskog Senata Konstantin Kosačov izjavio je danas za Interfaks da je Moskva zadovoljna time što je premijer Italije Đuzepe Konte objavio da njegova vlada želi da ukine sankcije Rusiji.

Kosačov je dodao da Rusija čeka da vidi da li Rim može da raskine s EU partnerima dogovor koji ima oko sankcija Moskvi.

Premijer Italije Konte ranije danas u parlamentu je izložio program nove vlade uoči večerašnjeg glasanja o poverenju njegovom kabinetu, pomenuvši da će se u domenu spoljne politike zalagati za "potvrdu pripadnosti" Italije NATO, ali i "reviziju sistema sankcija prema Rusiji".

Večeras će se do 19:30 časova o Konteovoj vladi izjasniti italijanski Senat, a sutra popodne i donji dom parlamenta.

Nova žuto-zelena vladajuća koalicija populističkog Pokreta pet zvezdica i antiimigrantske Lige ima većinu u oba parlamentarna doma.

Navodi se da je Konte kazao da se među prioritetima vladinog programa nalazi "promena koja će staviti tačku na biznis oko imigracije, koji se preterano uvećao pod plaštom lažne solidarnosti".

Konte je takođe naveo i da je "vreme da Italijani imaju pravo na minimalnu zaradu po satu, kako niko više ne bi bio iskorišćavan".

Italijanski premijer izneo je i ciljeve nove vlade u spoljnoj politici.

"Nameravamo da potvrdimo ubeđenost u to da naša zemlja pripada atlantskoj Alijansi, sa SAD kao privilegovanim saveznikom. Bićemo pristalice otvaranja prema Rusiji, koja je poslednjih godina ojačala sopstvenu međunarodnu ulogu u različitim geopolitičkim krizama. Bićemo promoteri revizije sistema sankcija, počevši od onih koje nose rizik da umrtve rusko civilno društvo", poručio je Konte.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: Fonet/Nenad Orević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja