NAJMISTERIOZNIJI ČOVEK U RUSKOJ ISTORIJI: Procurile privatne fotografije Raspućina, duhovnog vođe Romanovih (FOTO, VIDEO)
Foto: Printscreen/ Youtube

SVETAC ILI PREVARANT

NAJMISTERIOZNIJI ČOVEK U RUSKOJ ISTORIJI: Procurile privatne fotografije Raspućina, duhovnog vođe Romanovih (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Jedna od najkontroverznijih ličnosti u istoriji Rusije svakako je bio Grigorij Raspućin, a svet i dalje nema jedinstven odgovor na pitanje da li je bio svetac ili šarlatan.

U okviru projekta "Romanovi 100" prikazane su neke od njegovih do sada neviđenih fotografija.

Grigorij Raspućin nije bio prvi mistični i duhovni učitelj kome su se okrenuli Nikola ii i njegova supruga Aleksandra Fjodorovna. Pošto su im se rodile četiri ćerke, kraljevski par je očajnički želeo naslednika i konsultovali su se sa Francuzom Filipom, kojeg je porodica upoznala preko princeze Milice iz Crne Gore.

Kada se Aleksej rodio, par je verovao da je to Filipova zasluga.

Aleksej je rođen sa hemofilijom, bolešću koja sprečava zgrušavanje krvi, a njegova bolest bila je velika muka za celu porodicu, posebno kada je dečak bio u agoniji od unutrašnjeg krvarenja, pa su mu za opoavak bili potrebni meseci, a u najgorim slučajevima više od godinu dana.

Raspućin je ušao u porodicu, jer su Aleksejevi roditelji verovali da može pomoći momku da se bori sa bolešću.

Godine 1912, Aleksej je skoro umro. Ono što je počelo kao obična modrica pretvorilo se u ozbiljno unutrašnje krvarenje koje je bilo tako loše, da se porodica pripremala za najgore. Aleksandra Fjodorovna obratila se Raspućinu, koji je odgovorio telegramom, a kada je to uradio, Aleksej je počeo da se oporavlja.

Treba napomenuti da su Romanovi čuvali Aleksejevu bolest kao tajnu i sveli društveni život na apsolutni minimum. Pošto javnost nije znala za bolest prestolonaslednika, nije im ni bilo jasno zašto je porodica bila toliko bliska sa Raspućinom.

Njegova rastuća moć i kasnije mešanje u politiku bili su i povod za ubistvo. Raspućina je odlučio da ubije knez Feliks Jusupov, caričin rođak, i grupa zaverenika. Prvo su pokušali da ga otruju vinom i kolačima, ali otrov nije delovao. Zatim ga je knez Jusupov upucao iz neposredne blizine, pa je Raspućin pao na pod naizgled mrtav.

Nakon nekoliko minuta ustao je, udario kneza Jusupova i pokušao da pobegne. Ostali zaverenici su ga uhvatili, istukli, ispalili u njega još metaka te ga bacili u hladnu reku Nevu. Kada je Raspućinovo telo pronađeno, pluća su mu bila ispunjena vodom, što je pokazalo da nije bio mrtav i da je pružao otpor sve dok se nije utopio, tj. dok nije nastupila hipotermija.

Kurir.rs/ RT

Foto: Printscreen/ Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track