DŽABA IM DOZVOLA: Žene u Saudijskoj Arabiji mogu da voze, ali ovih 8 ZABRANA pokazuje da su i dalje DISKRIMINISANE (VIDEO)
Foto: Profimedia

nepravda

DŽABA IM DOZVOLA: Žene u Saudijskoj Arabiji mogu da voze, ali ovih 8 ZABRANA pokazuje da su i dalje DISKRIMINISANE (VIDEO)

Planeta -

Saudijska Arabija je počela da izdaje vozačke dozvole ženama dok se priprema da ukine zabranu za žene vozače. Međutim, potez je samo stavio u centar pažnje druge načine na koje su žene diskriminisane u ovoj državi.

Deset žena su dobile dozvole u ​​ponedeljak, a oko 2.000 više očekuje da se pridruže novoj zajednici ženskih vozača pre isteka zabrane 24. juna. Žene koje već imaju dozvole drugih zemalja će morati da prođu test pre dobijanja dozvole.

Dok žene sada mogu da glasaju i voze, ova prekretnica stoji u senci preostalih zabrana - one moraju da traže dozvolu muža da dobiju vozačku. Evo osam zabrana koje pokazuju da su žene i dalje diskriminisane u Saudijskoj Arabiji.

Žene treba da se pridržavaju striktnog kodeksa oblačenja i da nose odeću koja pokriva članke, koja se zove abaja.

Žene se ne mogu da se druže sa muškarcima sa kojima nisu u rodu.

Ako žele da napuste dom, putuju, rade, iznajme stan, predaju zahtev ili idu u dom zdravlja ili bolnicu, one moraju biti u pratnji, ili imati dozvolu muškog staratelja koji je obično njihov muž, otac, brat, ujak ili čak i sin.

Žene moraju tražiti dozvolu od svojih staratelja da se udaju ili razvedu. Žene koje žele da se udaju za stranca moraju dobiti odobrenje od Ministarstva unutrašnjih poslova. Ne smeju se udati za nemuslimana.

Ženama nije dozvoljeno da imaju sopstvene bankarske račune ili da kontrolišu svoje finansije bez dozvole njihovog staratelja.

Saudijski pravni sistem kaže da svedočenje žene vredi samo pola onog koja da muškarac.

Kćerke primaju samo pola nasleđa koje dobijaju njihova braća.

U slučaju razvoda braka, ženama je dozvoljeno samo starateljstvo nad decom dok ne napune sedam godina za dečake, a devet za devojčice.

Kurir.rs/RT

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track