TRAMPOV ČAS ISTORIJE ZA KANADSKOG PREMIJERA: Zar niste vi ono beše spalili Belu kuću?
Foto: EPA

RAZGOVARALI O CARINAMA

TRAMPOV ČAS ISTORIJE ZA KANADSKOG PREMIJERA: Zar niste vi ono beše spalili Belu kuću?

Planeta -

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp je tokom telefonskog razgovora podsetio kanadskog premijera Džastina Trudoa na spaljivanje Bele kuće 1814. godine, prenosi televizija Si-Bi-Si.

Razgovor posvećen američkom uvođenju carina na uvoz čelika i aluminijuma iz Kanade dogodio se 25. maja. Trudo je, prema navodima televizije, doveo u pitanje tvrdnju američkog predsednika da su nove tarife uslovljene nacionalnom bezbednošću.

"Zar vi niste zapalili Belu kuću?", upitao je Tramp kao odgovor na to.

Britanska vojska zapalila je Belu kuću 1814. godine tokom anglo-američkog rata. Teritorija savremene Kanade tada je bila britanska kolonija i njeni stanovnici su učestvovali u sukobu na strani Ujedinjenog Kraljevstva.

U Sjedinjenim Američkim Državama su 1. juna na snagu stupile nove uvozne carine za više vrsta metala iz Meksika, Kanade i Evropske unije: 25 odsto za proizvode od čelika i 10 odsto za aluminijum. Donald Tramp optužio je druge zemlje da predugo iskorišćavaju Sjedinjene Američke Države, koje su na kraju izgubile značajan deo svoje industrije i radnih mesta. Istovremeno su u toku pregovori sa Kanadom i Meksikom za promenu sporazuma o slobodnoj trgovini NAFTA.

Kurir.rs/ Sputnjik Srbija

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track