TRAMP PRIREDIO PRVU IFTAR VEČERU: Muslimani, srećan vam Ramazan! (VIDEO)
Foto: AP

IZNENADIO ISLAMSKU ZAJEDNICU

TRAMP PRIREDIO PRVU IFTAR VEČERU: Muslimani, srećan vam Ramazan! (VIDEO)

Planeta -

VAŠINGTON - Americki predsednik Donald Tramp organizovao je u Beloj kući prvu večeru za islamski sveti mesec Ramazan i iznenadio muslimansku zajednicu budući da je prošle godine izbegao da bude domaćin te večere.

Tramp je muslimanima širom sveta poželeo srećan praznik i poslao poruku u kojoj muslimanskoj zajednici u SAD i inostranstvu nudi ujedinjenje.

"Okupljamo se zajedno ove večeri, poštujemo svetsku tradiciju jedne od najvećih svetskih religija", rekao je Tramp okupljenima, među kojima su bili i ambasadori brojnih država sa muslimanskom većinom - Saudijske Arabije, Kuvajta, Jordana i Ujedinjenih Arapskih Emirata.

foto: Reuters

Ovo je veliki zaokret u njegovoj retorici, budući da je tokom predsedničke kampanje pozivao na potpunu zabranu ulaska muslimanima u SAD i govorio da "nas islam mrzi".

Tokom večere, nekoliko muslimanskih nevladinih organizacija organizovalo je proteste ispred Bele kuće navodeći da je Trampova retorika doprinela povećanju nasilja i diskriminacije muslimanskih Amerikanaca.

U Beloj kući iftar se organizuje još od administracije bivšeg predsednika Bila Klintona, a tu tradiciju prekinuo je Tramp prošle godine, kada je umesto večere izdao saopštenje povodom islamskog praznika.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track