NADROGIRAN PRETIO DA ĆE AKTIVIRATI BOMBU U AVIONU: Putnici ga savladali i vezali, a sad ga je stigla brutalna kazna!
Foto: Profimedia

OSUĐEN NA 12 GODINA

NADROGIRAN PRETIO DA ĆE AKTIVIRATI BOMBU U AVIONU: Putnici ga savladali i vezali, a sad ga je stigla brutalna kazna!

Planeta -

Australijski sudija osudio je danas na 12 godina zatvora muškarca koji je pretio da će aktivirati bombu na letu avio-kompanije Malejža erlajns i zastrašio više od 200 putnika i članova posade.

Državljanin Šri Lanke koji studira u Australiji, 26-godišnji Manod Marks primorao je pilota da okrene nazad avion posle poletanja kada je uzviknuo da ima bombu i sa svetlećim elektronskim uređajima protrčao niz prolaz u avionu.

Incident se dogodio u maju prošle godine kada je Marks, uznemiren i pod uticajem droge protrčao kroz prolaz u avionu sa zvučnikom i nekim aparatom sa plavim svetlima, ali nije imao bombu.

Marks se izjasnio krivim u sudu u Melburnu za pokušaj preuzimanja kontrole nad avionom, što je savezni prestup koji donosi potencijalnu maksimalnu kaznu od 20 godina zatvora.

Sudija Majkl Maknerni rekao je da je Marks stigao do ispred pilotske kabine i rekao da namerava da uništi avion. Sudija je rekao da su putnici i posada bili ne samo zaštrašeni nego ubeđeni da je on zaista imao bombu.

On je dodao da se pretnja bombom dogodila u osetljivom periodu prilikom poletanja aviona što je ometalo pilota i dovelo putnike u veći rizik.

Pilot je prijavio uzbunu kontroli leta u Melburnu i okrenuo avion nazad. Marksa su na kraju savladali putnici i vezali ga dok se avion koji je leteo za Kuala Lumpur vratio u Melburn.

Marksovi advokati rekli su da on redovno koristi metamfetamine i da je te noći kada se dogodio incident bio pod uticajem droge.

Sudija je rekao da će Marks biti deportovan u Šri Lanku pošto bude odslužio najmanje devet godina svoje kazne.

Ta drama dogodila se posle dve nesreće Malejža erlajnsa koja je 2014. izgubila dva aviona. Let 370 sa 239 ljudi srušio se najverovatnije u južnom Indijskom okeanu posle skretanja s puta iz nerazjašnjenih razloga. Let 17 je srušen je projektilom iznad istočne Ukrajine kada je ubijeno svih 298 putnika i članova posade.

Kurir.rs/ Beta-AP

Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track