NAJVEĆA TAJNA HLADNOG RATA: Luksuzni hotel je krio 30 GODINA, a onda je jedan NOVINAR PROVALIO! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

provaljeni

NAJVEĆA TAJNA HLADNOG RATA: Luksuzni hotel je krio 30 GODINA, a onda je jedan NOVINAR PROVALIO! (VIDEO)

Planeta -

Hotel Grinbrajer se nalazi oko pet sati daleko od glavnog grada SAD i reklamira kao "mesto na kome se Amerikanci odmaraju od 1778." Njegov sajt poziva potencijalne goste da "iskuse život kao malo ko".

Upravo tih nekoliko odabranih su 26 američkih predsednika i nekoliko evropskih kraljeva. Vojvoda i Vojvotkinja od Vindzora boravili u luksuznom predsedničkom apartmanu hotela, ali ni oni bili upoznati sa njegovom najekskluzivnijem tajnom.

Pod tajnim nazivom "Projekat grčko ostrvo", krajem 1950-ih američka vlada počela izgradnju bunkera gde bi članovi Kongresa preselili u slučaju nuklearnog rata.

Ovo je izgledalo kao razumna ideja u novom atomskom dobu: bilo je logično da obezbede oni koji su odgovorni za funkcionisanje vlade koja je morala da na sigurnom mestu donosi zakone.

Samo mali mali broj ljudi je znao o postojanju Grrinbrajer bunkera: Članovima Kongresa bi to bilo rečeno tik pre preseljenja.

Pošto do nuklearne apokalipse za koji je izgrađen na sreću nije došlo, većina kongresmena nikada nisu bili obavešteni o njegovom postojanju.

Razvoj je počeo 1958. i trajao je dve i po godine. Građevinskim radnicima (i hotelijerima i gostima) je rečeno da se gradi novi konferencijski objekat.

Grinbrajer bunker je zaštićen betonskim zidovima debelim metar i dodatnom barijerom od čelika. Krov je dvadeset metara ispod zemlje, ali bunker nije bio samo podzemno sklonište: imao je veoma sofisticirani sistem ventilacije koji je dizajniran ne samo za cirkulaciju vazduha, već i filtriranje zračenja.

Kompleks je takođe uključivao prostoriju specijalno dizajniranu za održavanje sednica Kongresa, zajedno sa pojedinačnim sedištima za svakog člana koji su imali mikrofone. Senat je imao svoju prostoriju, kao i osoblje Bele Kuće, a za zajedničke sastanke su predviđene posebne odaje.

U masivnom bunkeru je smešten i TV studio, a članovi Kongresa bi spavali u vojnički krevetima.

U hotelu iznad zaposleni su brinuli da se zalihe hrane za skladište redovno obnajvljaju, što je bio slučaj i sa zalihama lekova. Ipak, kako ti zaposleni nisu radili ništa drugo postali su sumnjivi.

Bunker je ostao tajna trideset godina.Čak i kada je Vašington post otkrio priču Gribrajer je negirao postoanje bunkera."Nema atomskog skloništa, niti vladinog objekata".

Novinar Posta je bo u opasnosti da ga optuže da je otkrio stogo čuvanu tajnu, ali se on branio da je bunker već bio zastareo.

Kurir.rs/http://allthatsinteresting.com

Foto: YT Screenshot

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track