Najnovije vesti

KRALJICA ODLIKOVALA  PROSTITUTKU: Cela Britanija je odobravala, a evo čime je Kejtrin Hejli to zaslužila! (VIDEO)
Foto: YT Screenshot

svaka čast

KRALJICA ODLIKOVALA PROSTITUTKU: Cela Britanija je odobravala, a evo čime je Kejtrin Hejli to zaslužila! (VIDEO)

Planeta

Kejtrin Hejli, koja je pomogla u dekriminalizaciji prostitucije, odlikovana je ordenom za zasluge, za rad na pravima seksualnih radnika.

Policija Novog Zelanda uhapsila Hejlijevu nakon upada u Velington bordel u kojem je radila 1980-ih godina. Teško je zamisliti da bi jednog dana mogla da dobije odlikovanje od britanske kraljice za zasluge u industriji.

 

"Nikada nam ne bi palo na pemat. Do pre nekoliko nedelja nikada na tako nešto nisam ni pomislila", rekla je.

 

Godinama je vodila kampanju sa svojim kolegama iz seksualne industrije protiv stigmi, dok se zalagala za veća prava i priznanja posla. U ponedeljak, Hejli je konačno odlikovana za zasluge.

"Bila sam vrlo uplašena i bilo mi je teško da poverujem. Gledala sam okolo i videla puno ljudi koje poštujem, i shvatila gde se uklapam u društvo. Nikada nisam mislila da je ovo moguće", rekla je ona.

 

Hejli je 1986. godine pomogla osnivanje Novozelandskog društva prostitucije, organizacije koja je podržavala prava seksualnih radnika.

 

"Tada se sećam čitanja priča koje su govorile o nama, ali novinari nikada nisu razgovarali sa nama. Bilo je to nepoštovanje", rekla je.

 

Sada se situacija promenila. Pomogla je izradi Zakona uz političare koji je dekriminalizovao ovaj posao i zaštitio prava seksualnih radnika. Hejli je bila prisutna i 2003. godine kada je zakon usvojen u parlamentu, jednoglasno.

"Drugačije je razmišljati o tome danas, kada sedimo za stolom jednako sa policijom i planiramo kako da učinimo seksualne radnije bezbednijim, i dozvolimo im da prijave seksualno nasilje", kaže Hejli.

 

Inicijalno, razlog za formiranje kolektiva bila je prevencija HIV-a.
"I to ali i osećaj da pripadamo društvu i da se ne osećamo abnormalno. Nismo želeli da nas tretiraju na način na koji su nas tretirali", rekla je.

Iako kaže da je Novi Zeland progresivniji kao zemlja od većine, i dalje je bio izazov da se prevaziću uverenja vezana za industriju. Hejli se nada da će potezi ka legitimizaciji seksualnog rada jednog dana biti viđeni kao inovativni pokret u zemlji, ravnopravno sa potezom kojim je Novi Zeland postala prva zemlja koja je ženama dala pravo glasa 1893. godine, ili onog iz 1984. godine ka daj ezemlja postala nenuklearna.

 

"Ovde volimo otvorene i iskrene razgovore sa ljudima različitih ideoloških pogleda", kaže Hejli.

 

Bivši premijer Bil Ingliš takođe je na spisku odlikovanih, dobivši titulu viteza za svoje usluge državi tokom 27 godina političke karijere.

 

Kurir.rs/Gardian

Foto: YT Screenshot

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...