BIVŠI ŠEF NATO ŠOKIRAO: Evo koliko Rusima treba da pregaze Ukrajinu
Foto: EPA

jasna poruka

BIVŠI ŠEF NATO ŠOKIRAO: Evo koliko Rusima treba da pregaze Ukrajinu

Planeta -

U slučaju vojnog sukoba između Rusije i Ukrajine, Ukrajina bi bila poražena za nekoliko dana, izjavio je u intervjuu za nemački list Velt bivši generalni sekretar NATO-a i savetnik predsednika Ukrajine Anders Fog Rasmusen.

"Da Rusija to želi, ruske trupe bi mogle da okupiraju Ukrajinu za nekoliko dana, uprkos činjenici da je za protekle dve-tri godine Ukrajina značajno povećala svoj vojni potencijal kao odgovor na napad na svoju teritoriju“, rekao je Rasmusen.

Prema njegovim rečima, zemlje NATO-su nesumnjivo spremne za „moćni napad ruskih tenkova“, ali najbolji način za održavanje mira je obuzdavanje potencijalnog protivnika.

Istovremeno, Rasmusen je naglasio da se Rusija može pridružiti Alijansi u bilo kom trenutku, pod uslovom da ispunjava neophodne kriterijume.

"Međutim, NATO dosad nije dobio odgovarajuću izjavu iz Moskve, a da budem iskren, mislim da se ni u budućnosti ništa neće promeniti“, dodao je Rasmusen.

Ranije je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio da Alijansa nema nameru da izoluje Rusiju. „NATO se pridržava dvostrukog pristupa Rusiji, koji uključuje obuzdavanje i politički dijalog“, istakao je on.

Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine. Rusija to negira i takve optužbe naziva neprihvatljivim. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Ukrajina prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

Kurir.rs/Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track