Najnovije vesti

EU CELA POSTAJE BELA: Kokain sve popularniji i sve čistiji na starom kontinentu, ali je DRUGA DROGA sve veći problem! (VIDEO)
Zaplena kokaina u Španiji, Foto: Profimedia

narkomanija

EU CELA POSTAJE BELA: Kokain sve popularniji i sve čistiji na starom kontinentu, ali je DRUGA DROGA sve veći problem! (VIDEO)

Planeta
16:03h

Konzumacija kokaina u Evropi raste, a na kontinentu se širi i proizvodnja drugih droga, stoji u izveštaju tela EU za kontrolu trgovine drogama koji je objavljenom u četvrtak.

Kokain je jednom u životu probalo oko 17 miliona odraslih Evropljana, uključujući 2,3 miliona mladih koji su ga koristili prošle godine, piše u izveštaju Evropskog nadzornog centra za drogu i zavisnost (EMCDDA).

Kokain u Evropi je dostigao i najveći nivo čistoće u poslednjoj deceniji, otkrio je direktor te agencije Aleksik Gusdil.

"Evropa sada doživljava posledice veće proizvodnje kokaina u Latinskoj Americi", rekao je Gusdil, dodavši da analiza otpadnih voda u 31 gradu širom Evrope pokazuje da upotreba kokaina svake godine raste u 26 od tih gradova.

Zabeležen je i veći broj laboratorija koji proizvode sintetičke droge kao šro je MDMe, piše u izvještaju koji se zasniva na podacima iz 2016. godine.

Iako se u Evropi beleži manji broj novih supstanci, one koje su otkrivene su "sve snažnije i stoga opasnije", naglasio je poverenik Europske komisije za unutrašnje poslove Dimitris Avramopulos.

Kanabis je i dalje najkorištenija ilegalna droga u Evropi, a oko jedan posto Evropljana koristi je gotovo na svakodnevnoj bazi, otkrila je EMCDDA.

Dalju pretnju Evropi po tom pitanju predstavlja i sve učestalija legalizacija te biljke u delovima dve Amerike, od kojih je najnovija promena zakona u Kanadi koja se očekuje u četvrtak, zaključila je evropska agencija.

Kurir.rs/tportal

Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...