SAMIT JESTE ISTORIJSKI, ALI NIJE BESPLATAN: Ne zna se ko će da plati susret Trampa i Kima, ali to je samo jedna od MISTERIJA (VIDEO)
Foto: Profimedia, EPA

diplomatija

SAMIT JESTE ISTORIJSKI, ALI NIJE BESPLATAN: Ne zna se ko će da plati susret Trampa i Kima, ali to je samo jedna od MISTERIJA (VIDEO)

Planeta -

Mnogi bi pomislili da bi za susret lidera SAD i Severne Koreje, Donalda Trampa i Kim Džong Una, bila dovoljna jedna soba sa stolom i stolicama.

Realnost je ipak da će za pripreme razgovora o budućnosti odnosa dve zemlje biti potrebno sprovesti bezbrojne odluke, neverovatan broj detalja, često uz upotrebu lukavih diplomatskih pregovora.

Nije isključeno da bi pregovori mogli da budu otkazani u poslednjem trenutku, ali za sada se sve radi kao da će Kim i Tramp sesti za sto 12. juna u Singapuru.

Dve strane će pregovarati o svemu, od mesta susreta, do pozicija na kojima će ko sedeti u prostoriji i za stolom, kome će biti dozvoljeno da prisustvuje, broj prekida za jelo, šta će se koristiti za zdravicu lidera (naročito problematično jer Tramp ne pije alkohol), koji pokloni će biti razmenjeni. Na kraju, treba dogovoriti i ko će sve to da plati, piše Njujork tajms.

U petak je"Vašington post izvestio da je tim Hegena vodio razgovore sa severnokorejskim zvaničnicima o tome ko će platiti smeštaj u hotelu za Kima i njegovu pratnju.

Severna Koreja je poznata po zahtevima da im strane vlade plate smeštaj za zvaničnike koji putuju van zemlje. Tako je Južna Koreja platila 225.000 dolara za obroke, prevoz i hotel za delegaciju iz Pjongjanga tokom Olimpijskih igara.

Prema nekim navodima troškove Kimove posete mogla bi da plati i vlada Singapura.

Pitanje ko će šta platiti trebalo bi da padne na teret onoga ko priređuje sastanak, ali ono nosi i pitanje ko odlučuje o meniju, kao i ko će ući u salu prvi.

Kurir.rs/Vašington Tajms/Njujork post

Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track