BESNI RAT TAJNIH SLUŽBI AMERIKE I KINE PRED SUSRET SA KIMOM: Trampovo obezbeđenje u panici, Kinezi imaju neviđeno špijunsko oružje! Stavili su BUBICE na nezamisliva mesta!
Foto: Reuters, EPA, AP

Singapur ratište obaveštajaca

BESNI RAT TAJNIH SLUŽBI AMERIKE I KINE PRED SUSRET SA KIMOM: Trampovo obezbeđenje u panici, Kinezi imaju neviđeno špijunsko oružje! Stavili su BUBICE na nezamisliva mesta!

Planeta -

Kina neće imati stolicu za pregovaračkim stolom na samitu predsednika SAD i Severne Koreje, ali američki zvaničnici tvrde da moraju da pripreme dodatne mere protiv kineskih pokušaja špijuniranja tih razgovora jer su, kako kažu, njihovi špijuni već po čitavom Singapuru.

Kineska špijunaža SAD je postala sve prisutnija i aktivnija je od svih drugih zemalja koje prikupljaju unformacije o Americi, tvrde i sadašnji i bivši američki obaveštajci za NBC.

foto: AP / Capella Singapore

Susret Donalda Trampa i Kima Džong-una u Singapuru je najnovije bojno polje špijuna, tvrde oni.

Očekuje se da će Kinezi, koji su već postavili prislušne uređaje na sve moguće, od ključeva hotelskih soba do poklona spremljenih za američke goste, u Singapuru rasporediti sve što imaju na repertoaru od svoje najsofisticiranije tehnologije pribavljanja informacija, kako ljudskih tako i elektronskih.

foto: AP / Capella Singapore

Područja koja posebno zabrinjavaju SAD na samitu su:

1. Američki zvaničnici sumnjaju da su Kinezi regrutovali obaveštajce među konobarima i ostalom osoblju barova i restorana, koji su plaćeni da prisluškuju i sve što saznaju prenose svojim kineskim gazdama.

2. Očekuje se elektronsko nadgledanje svih lokacija na samitu. Amerikanci će prečešljati sve sobe u Kapela hotelu koje su u opticaju i sa razgovore na margini samita, a naređeno je i postavljanje određenih šatora unutar soba za sastanke koji bi onemogućili sve postavljene skrivene kamere da zabeleže bilo šta od tajnih dokumenata.

foto: EPA / Wallace Woon

3. Kineske obaveštajne agencije pokazale su sposobnost prodiranja u mobilne telefone čak i kada su isključeni,a zvaničnicima SAD je savetovano da iz njih izvade baterije tokom poverljivih kontakata, izjavio je jedan od zvaničnika.

Džeremi Baš, nekadašnji šef kabineta direktora CIA, upozorava da je Kinezima nadgledanje postalo prioritet u poslednjih nekoliko godina a da su u tehničkom smislu sve napredniji i snažniji.

foto: EPA / Wallace Woon

"Godinama masovno regrutuju ljude na Zapadu i poseduju čitavu vojsku kvalifikovanih hakera koji sa interneta skidaju informacije. Međutim, nedavno su kineske agencije postale kreativnije i postale među gotovo najsposobnije" upozoravaju američki stručnjaci.

foto: EPA / Wallace Woon

Nedavni slučaj Amerikanca koji je radio u Kini to je i potvrdio. Onje imao navodnih problema sa karticom za otključavanje hotelske sobe i tri puta menjao karticu na recepciji. Jedna od njih mu je ostala u prtljagu i poneo ju je za SAD gde su stručnjaci pronašli mikrofon instaliran u nju.

foto: AP / Capella Singapore

Zapravo, reč je o uređaju z apraćenje i prisluškivanje koji je bio ugrađen u čip na kartici, a koji postavljaju i u nakit, platne kartice, priveske za ključeve, tvrde stručnjaci.

Kurir.rs / NBC

Foto: Reuters / Capella Singapore, EPA, AP

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Osmeh dečaka, ideje ludaka! 8 ključnih činjenica o Kim Džong-unu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track