KANADA U POTPUNOSTI LEGALIZUJE MARIHUANU: To je tek druga zemlja na svetu koja se odlučila na ovaj potez (VIDEO)
Foto: Reuters

PROMENE

KANADA U POTPUNOSTI LEGALIZUJE MARIHUANU: To je tek druga zemlja na svetu koja se odlučila na ovaj potez (VIDEO)

Planeta -

Kanada će u potpunosti legalizovati upotrebu marihuane, nakon što je njeno korišćenje u medicinske svrhe dozvolila još pre 16 godina.

Time će Kanada biti prva u grupi sedam najrazvijenijih zemalja sveta, a druga nakon Urugvaja, koja je u potpunosti legalizovala marihuanu.

Inače, za regulisanje proizvodnje marihuane biće odgovorna vlada u Otavi, a provincije će odlučivati kako će se droga distribuirati i prodavati.

foto: Reuters

Sa oštrim kaznama suočiće se samo oni koji marihuanu budu prodavali ili davali maloletnicima, a mladi Kanađani inače važe za najaktivnije korisnike marihuane na svetu.

Odluku o potpunoj legalizaciji, odnosno korišćenju marihuane ne samo u medicinske svrhe, odobrili su juče senatori, koji su do sada najviše "zatezali", ali su u paketu s odlukom nametnuli desetine amandmana koji moraju ponovo na proveru u parlament.

Cilj vlade Džastina Trudoa je bio da novim zakonima, odnosno legalizacijom i striktnijim režimom prodaje, doprinese tome da marihuana postane nedostupna najmlađima.

U isto vreme veruje se da će time uspeti da smanji nelegalna prodaja a policiji ostavi više vremena da suzbija trgovinu takozvanim zeškim drogama.

Trudo je uvek smatrao da bi dekriminalizacija marihuane osigurala da profit ne završava u rukama "kriminalne elite", a da se sa drogom ne susreću deca.

Kurir.rs/Tanjug Foto: Reuters

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track