KINESKI OKLOPNI TERMINATOR: Ovo su nekada bili obični tenkovi, sada ne želite da im se nađete na putu (VIDEO)
Foto: Vikipedija

tehnologija

KINESKI OKLOPNI TERMINATOR: Ovo su nekada bili obični tenkovi, sada ne želite da im se nađete na putu (VIDEO)

Planeta -

Šta da radite kada imate veliki količinu zastarelih tenkova – pretvorite ih u robotizovana borbena vozila.

Kina ima hiljade starih tenkova, kopija sovjetskih vozila. Iako su mnogi modernizovani novim oružjem i poboljšanim sistemima za upravljanje vatrom, ipak se nalaze u jedinicama nižeg ranga, piše Popjular Sajens.

ZTZ-59 je kopija sovjetskog T-54, a ušao je u redove kineske vojske još 1959. S obzirom da još uvek poseduju ogroman broj tih zastarelih vozila, Kinezi su odlučili da im pruže novi život. Stvoreno je više novih verzija ZTZ-59, a svima je zajedničko da su prepravljeni na način da mogu da funkcionišu bez vozača

Preko videokamera operateri mogu da upravljaju sistemom pomoću džojstika. Kako i kod ostalih vozila bez vozača, potencijalne nadogradnje mogu ponuditi još veću autonomiju.

Dok robot-tenkovi deluju kao nešto sa ratišta naučne fantastike, konkretna svrha ovih vozila je da predstavljaju pokretne mete za vežbe i ciljanje. Vozila u pokretu predstavljaju realističnije ciljeve za protivtenkovske projektile i artiljerijske posade. Sama činjenica da ZTZ-59 nije opremljen automatskim topovskim punjačem ukazuje neće učestvovati u bitkama.

Od 2014. pojavila se serija fotografija koje prikazuju konvertovana kineska oklopna vozila, koja su prepravljena u autonomne robote s kamerama i sistemom LIDAR za navigaciju.

Kina nudi i manje robote opremljene automatkim oružjem za izvoz, a uložila je i velika sredstva u razvoj robota s nogama. Dok je robotizovani tenk ZTZ-59 za sada isključivo neborbeno sredstvo, samo je pitanje vremena kada će Narodnooslobodilačka armija, poput svih ostalih velikih oružanih snaga, početi koristiti ta i u borbene svrhe.

Kurir.rs/Net.hr

Foto: Vikipedija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track