BURDEN UPOZORIO RUSKOG OLIGARHA GODINU DANA PRE NEGO ŠTO ĆE BITI UBIJEN: Zar nisi zabrinut? Svima koji se zamere Putinu dese se loše stvari! OVO SU SVI DETALJI NJIHOVOG RAZGOVORA
Foto: AP/Andy Kropa, AP/Alexander Zemlianichenko

SRELI SE U MOSKVI

BURDEN UPOZORIO RUSKOG OLIGARHA GODINU DANA PRE NEGO ŠTO ĆE BITI UBIJEN: Zar nisi zabrinut? Svima koji se zamere Putinu dese se loše stvari! OVO SU SVI DETALJI NJIHOVOG RAZGOVORA

Planeta -

Slavni kuvar Entoni Burden, koji se nedavno ubio u Parizu, prozvao je otvoreno ruskog predsednika Vladimira Putina.

Burden je otišao i korak dalje - večerao je sa jednim od najžešćih Putinovih kritičara - Borisom Njemcovim samo devet meseci pre nego što je on ubijen.

"Bez obzira koliko otvoreno vlada autorkatski, osvetoljubivo Rusi vole Putina. Oni se prema njemu odnose kao njujorčani prema Đulijaniju - možda je ku.vin sin, ali je naš", izjavio je Burden

U jednom hotelu u Moskvi Burden se sreo sa svojim prijateljem Zamirom Gotom, ruskim TV producentom.

"Kako ja vidim Putina? Da li stvarno želiš da čuješ? Putin je bivši menadžer srednjeg nivoa u velikoj korporaciji. I nizak je. A koji sebe vidi kao gospodara svemira. I kao većina niskih ljudi, ako ga iznerviraš, loše stvari će ti se desiti. I voli da često skida košulju. Imam utisak o njemu kao o biznismenu - biznismenu sa egom. On je nešto kao Donald Tramp - ali nži."

Ova epizoda je emitovana u maju 2014. a snimljena je krajem 2013. pre nego što je Tramp proglasio kandidaturu.

"Čini se da se lođe stvari dešavaju kritičarima Vladimira Putina. Novinari, aktivisti, čak i moćni oligarsi koji deluju nedodirljivo ako su nezadovoljni liderom", kaže Burden pre nego što e nađe na večeri sa Borisom Njemcovim, jednom od vodećih Putinovih kritičara.

Kako je tada posvedočio Burden, on i njegovi producenti pokušali su u četiri-pet restorana u Moskvi kako bi snimili scenu sa Njemcovim. Ali svaki put kad bi čuli ko bi trebalo da dođe (naravno misli se na Njemcova) uprava hotela bi otkazala gostoprimnstvo ekipi.

Posle mnogo potrage na kraju su snimioli scenu u jednom neimenovanom restoranu u kome je glavni kuvar Britanac.

"Kritičari režima - kritičari Putina... Izgleda da su im se loše stvari desile", kaže Burden Njemcovu i dodaje:

"Ovo je slučaj Litvinenka, poznatog neprijatelja Vladimira Putina, na koga su udarili radioaktivnim polonijumom. Zar nisi zabrinut?"

A onda je usledio odgovor Borisa Njemcova.

"Toni, ja sam rođen ovde pre 54 godine. Ovo je moja zemlja. Ruski narod je u problemu. Ruski sud ne funkcioniše, ruski obrazovni sistem pada svake godine... Verujem da Rusija ima šansu da bude slobodna. Ima šansu. Teško je, ali moramo to učiniti."

Samo devet meseci nakon emitovanja, 27. februara 2015. Njemcov je ubijen. Upucan je četiri puta u leđa dok je prelazio most u blizini Kremlja. Lideri opozicije su okrivili državu, tj. Putina, za ubistvo.

Prisećajući se ove večere sa Njemcovim, Burden kaže:

"Pitao sam Njemcova direktno - zar nisi zabrinut? Neprijateljima Vladimira Putina se dešavaju loše stvari. Njemcov se nasmejao i rekao - Bilo bi to previše sramotno, suviše sam bitan. Ja sam javna ličnost. E sad piam se dali je to nekome bilo u glavi kada su ga ubili faktički pred Kremljom. Oni žele da znaju ko je to uradio. Kao kad bi nekog ubili nervnim gasom u centru Londona... Oni bi hteli da znate ko je to učinio... U tome je cela stvar", zaključio je svojevremeno Burden.

Kurir.rs/ThedailyBeast/Foto: AP/Andy Kropa, AP/Alexander Zemlianichenko

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track