Najnovije vesti

NE PRIMAJU IH NI ITALIJA, NI MALTA! OSTALI ZAROBLJENI NA MORU: Brod sa 629 migranata nema gde da pristane! Među njima i deca i trudnice!
Foto: EPA

NA PUČINI

NE PRIMAJU IH NI ITALIJA, NI MALTA! OSTALI ZAROBLJENI NA MORU: Brod sa 629 migranata nema gde da pristane! Među njima i deca i trudnice!

Planeta

Brod na kom se nalazi 629 migranata, spasenih na Mediteranu, još ne zna gde će da pristane, pošto su ga odbile i Italija i Malta.

Italija je saopštila da ne dozvoljava da brod pristane u neku od njenih luka, zatraživši da to učini Malta. 

Malta je, međutim, odbacila poziv, ističući da nema nikakve veze sa spasilačkom operacijom zbog čega bi, kako je konstatovao Rojters, moglo da dođe do diplomatskog spora između dve savezničke zemlje, članice EU.

Novi italijanski ministar unutrašnjih poslova Mateo Salvini je tokom izborne kampanje obećao da će zaustaviti priliv migranata u zemlju.

"Malta nikoga ne prima. Francuska vraća ljude s granice, Španija oružjem brani svoju granicu. Od danas i Italija će da kaže "ne" krijumčarenju ljudi i biznisu ilegalnih imigracija", napisao je Salvini na Fejsbuku.

Više od 600 migranata nalazi se na brodu humanitarne grupe "SAS Mediteran.

Među njima su 123 maloletna lica bez pratnje odraslih, 11 dece i sedam trudnica.

Više od 600.000 migranta čamcima se iz Afrike domoglo Italije čamcima u poslednjih pet godina. Taj broj je dramatično opao poslednjih meseci ali prethodnih dana sve je više akcija spasavanja migranata na moru.

Prema podacima UN, najmanje 785 migranata je umrlo u pokušaju da pređe Sredozemno more od početka ove godine.

U prvih pet meseci 2018. godine, ukupno 27.482 migranta stigla su do evropske obale, od kojih je 7.614 došlo u Španiju.

Kurir.rs/ Tanjug

Foto: EPA

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...