TRAMPOVA RAFALNA PALJBA NA TVITERU: Šef Bele kuće se ne smiruje ni posle G7! I dalje žestoko proziva saveznike!
Foto: EPA

TVITUJE IZ SINGAPURA

TRAMPOVA RAFALNA PALJBA NA TVITERU: Šef Bele kuće se ne smiruje ni posle G7! I dalje žestoko proziva saveznike!

Planeta -

Predsednik SAD Donald Tramp na Tviteru je napao američke saveznike zbog trgoviskih nesuglasica i vojne potrošnje, posle burnog samita G7 u Kanadi.

"Pravednu trgovinu treba nazvati trgovinom za budale ako nije obostrana", naveo je Tramp kritikujući kanadske carinske namete na uvoz američkog mleka.

Kanadski premijer Džastin Trudo sinoć je na kraju samita održanog u njegovoj zemlji rekao novinarima da su lideri svih sedam članica G7 potpisali zajedničko saopštenje u kojem se poziva na "trgovinski sistem zasnovan na pravilima".

Trudo je na toj konferenciji za medije nazvao "uvredljivim" nove američke takse na uvoz čelika i aluminijuma i rekao da Kanada "neće dozvoliti da je neko maltretira".

Predsednik SAD Donald Tramp na to je ubrzo odgovorio preko Tvitera i povukao saglasnost sa zajedničkog saopštenja sa samita G7, optužujući Trudoa za "lažne izjave".

Serija tvitova nastavila se danas.

"Zašto bih ja, kao predsednik SAD, dozvolio zemljama da nastave sa da imaju ogroman suficit, kakav imaju decenijama, dok naši poljoprivrednici, radnici i poreski obveznici moraju da plaćaju visoku i nepoštenu cenu. To nije pošteno prema američkom narodu!", naveo je Tramp.

Američki predsednik je dodao i da bi Evropska unija trebalo da "plaća više za vojsku".

Nemačka "izdvaja (jedva) jedan odsto njenog BDP-a za NATO, dok mi plaćamo četiri odsto od mnogo većeg BDP-a. Da li neko to smatra normalnim? Mi štitimo Evropu (što je dobro) uz velike finansijske troškove, a onda smo nepravedno na udaru u trgovini. To će se promeniti!", tvitovao je Tramp.

I u poslednjoj poruci Tramp je napisao: "Žao mi je, ne možemo da dozvolimo našim prijateljima, ili neprijateljima, da nas iskorišćavaju u trgovini. Američke radnike moramo staviti na prvo mesto!"

Kurir.rs/ Beta

Foto: EPA

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kad ti Tramp nadene nadimak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track